Przycisk i domyślne zakresy czasowe

HAPCAN installation tips and troubleshooting when assembling, commissioning and configuring devices.
Rozwiązywanie problemów z instalacją HAPCAN, budową, uruchamianiem i konfiguracją urządzeń.
djsuszi
Posts: 57
Joined: 14 Sep 2015, 11:03

Przycisk i domyślne zakresy czasowe

Postby djsuszi » 08 Jan 2018, 19:42

Jaka jest możliwość zmiany zakresów czasowych w jakich działa przycisk?
Osobiście 400ms jest dość krótkie, czasem przypadkiem łatwo je przekroczyć, z drugiej strony 4sek to wieczność przy wciśnięciu przycisku.
Sądzę, że wydłużenie pierwszego czasu i skrócenie drugiego znacznie wpłynęło by na ich użyteczność.

Bartek
Posts: 252
Joined: 14 Jul 2011, 19:36
Location: Wrocław
Contact:

Re: Przycisk i domyślne zakresy czasowe

Postby Bartek » 08 Jan 2018, 19:47

W mojej bibliotece Hapcanuino dodałem czas 1s w implementacji przycisku. Taki czas sprawdza się w przypadku włączenia jakiejś dodatkowej funkcji. 4s to faktycznie długo, ale taki czas też jest potrzebny na jakieś bardziej hardcorowe akcje ;).

Jacek
Posts: 476
Joined: 17 Feb 2007, 18:00

Re: Przycisk i domyślne zakresy czasowe

Postby Jacek » 08 Jan 2018, 20:36

Te wartości nie są w tej chwili konfigurowalne. Należałoby zmienić je w kodzie programu, tu:
https://github.com/hapcan/UNIV_3.1.3.x/ ... 1.asm#L903
tu:
https://github.com/hapcan/UNIV_3.1.3.x/ ... 1.asm#L983
i tu:
https://github.com/hapcan/UNIV_3.1.3.x/ ... .asm#L1008
Ustawione wartości są przemnażane przez 20ms, czyli wartość 20 odpowiada 400ms.
Następnie trzeba by skompilować projekt i kod wynikowy "przepuścić" przez HAPCAN Converter (http://hapcan.com/devices/universal/uni ... er_3.1.exe), żeby otrzymać plik haf.
Regards
Jacek

kompio
Posts: 91
Joined: 22 Jul 2016, 14:38

Re: Przycisk i domyślne zakresy czasowe

Postby kompio » 17 Feb 2018, 08:21

Rozumiem że "przeróbka" kodu przycisku tylko na wciśnięcie i dwuklik usuwając pozostałe, to już nie taka prosta sprawa ? :)

Bartek
Posts: 252
Joined: 14 Jul 2011, 19:36
Location: Wrocław
Contact:

Re: Przycisk i domyślne zakresy czasowe

Postby Bartek » 17 Feb 2018, 16:06

W hapcanuino na początku zaimplementowałem dwuklik, ale gryzie się to z oryginalnymi hapcanowskimi wiadomościami i trzeba by je wyłączyć, żeby nie było spamu na magistrali ;).

Nie masz jakiegoś scentralizowanego systemu na komputerku? Tam można by zrealizować dwuklik.

Jacek
Posts: 476
Joined: 17 Feb 2007, 18:00

Re: Przycisk i domyślne zakresy czasowe

Postby Jacek » 17 Feb 2018, 21:48

Do dwukliku trzeba by napisać nowa funkcję i opracować procedurę jej kalibracji dla różnych wyłaczników.
Regards
Jacek

kompio
Posts: 91
Joined: 22 Jul 2016, 14:38

Re: Przycisk i domyślne zakresy czasowe

Postby kompio » 19 Aug 2018, 09:05

Czym kompiluje się zmieniony kod żeby uzyskać plik hex ?
może tym ? ( MPLAB® X Integrated Development Environment (IDE) )

-----------------
Projekt zaimportowany, skompilowany ... z 4s zrobione 1.5s
Działa jak należy


Trafiłem też na :
"Powstał Konwerter Kodu. Może być pobrany tutaj http://siwilo.com/hapcan/devices/diy/hapcanco.exe" - link nie działa

Jacek
Posts: 476
Joined: 17 Feb 2007, 18:00

Re: Przycisk i domyślne zakresy czasowe

Postby Jacek » 19 Aug 2018, 21:28

Tak, do kompilacji służy MPLAB-X (http://www.microchip.com/mplab/mplab-x-ide)

Konwersja pliku *.hex na *.haf możliwa jest za pomocą konwertera z tej strony (http://hapcan.com/devices_pl/universal/univ_3/index.htm)

Zwykle HAPCAN Programator powinien poradzić sobie bezpośrednio z plikiem *.hex jako plikiem firmware.
Regards
Jacek


Return to “Technical Support / Wsparcie techniczne”



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron