Powitanie i pierwsze pytanie

Grzegorz
Posts: 12
Joined: 04 Jul 2016, 19:09

Powitanie i pierwsze pytanie

Postby Grzegorz » 04 Jul 2016, 19:53

Witam,
Moj pierwszy post, w zwiazku z czym chcialem sie przywitac. Jak wiekszosc osob trafilem tu poszukujac informacji o mozliwosci samodzielnego stworzenia systemu automatyki domowej - i choc mam juz zaawansowane prace nad wlasnym prototypem (na arduino) powaznie zastanawiam sie nad przesiadka na hapcana.
Mam nadzieje, ze zagoszcze na dluzej niz na jeden post;)

Przy okazji;) mam pare pytan:
1. jaki jest przypadek uzycia modulu przyciskow dopuszkowych (zwlaszcza przy ich liczebnosci-14), jesli dlugosc przewodow nie powinna przekraczac 25-30cm? Moduly dopuszkowe rozumiem jako punkty dostepowe do magistrali (np 1 na pokoj dzieki czemu mozemy skrocic dlugosc magistrali, a okablowanie wlacznikow rozprowadzic po pokoju od tego jednego punktu). Przy takim ograniczeniu, magistrale bede musial pociagnac wokol pokoju, zeby dostac sie do kazdego wymaganego miejsca i wszedzie zamontowac modul co zwiekszy koszt a wiekszosc wejsc i tak bedzie niewykorzystana - chyba, ze chodzilo wlasnie o to, zeby przyciski zgrupowac w 6 szt na jednym wlaczniku, ale czasem wygodniej by bylo rozprowadzenie w rozne miejsca tego samego pomieszczednia (wlacznik swiatla przy wejsciu-drzwiach; wylacznik przy lozku; przyciski rolet przy oknie, czujka pir, itd..)
2. W ktoryms watku byla informacja, ze prowadzenie przewodow niskopradowych po domu nie jest dobre. Chcialbym dopytac dlaczego bo tak wlasnie chcialem robic u siebie (czy chodzi o to, zeby zamiast ciagnac takie przewody lepiej by bylo pociagnac zwykle a w wymaganych miejscach uzyc zasilacza sieciowego)
3. Jaki jest obecny status przygotowan modulu analogowego?:)
4. Czy jest moze w planach przepisanie firmware'u na C? :) Widzialem w ktoryms watku dosc stara informacje o takiej probie (przez forumowicza), ale brak bylo kodu. Nie przemknelo moze Autorowi kiedys przez mysl utrzymywanie nowych wersji firmware'u na githubie w C? Wtedy mozna by liczyc na czynny udzial forumowiczow w rozwoju. Np moja wersja obslugi przyciskow ma podobne funcjonalnosci (krotkie wcisniecie, dlugie, obsluga drgan mechanicznych) ale rowniez np podwojne klikniecie, ktorego mi tu brakuje a nie wyobrazam sobie modyfikowac kodu w asemblerze (choc chwala Autorowi za udostepnienie). Po przepisaniu na C podejmuje sie dolozenia dwukliku :)

pozdrawiam,
G

Bartek
Posts: 253
Joined: 14 Jul 2011, 19:36
Location: Wrocław
Contact:

Re: Powitanie i pierwsze pytanie

Postby Bartek » 04 Jul 2016, 21:25

1. Ja planuję użyć tych 14 "przycisków" jako wejścia i wyjścia poprzez dorzucenie, nazwijmy to buforów, aby te przewody mogły być dłuższe.

Przy takim ograniczeniu, magistrale bede musial pociagnac wokol pokoju, zeby dostac sie do kazdego wymaganego miejsca

Nie wiem na ile planujesz rozbudowany system, ale jak ja ostatnio wyliczyłem liczbę czujników w jednym pokoju to wyszło mi ponad 20 ;), tego typu projekty skazane są na dużą liczbę przewodów. Chyba, że faktycznie przewidujesz tylko włączniki do światła.

U mnie od półtora roku wszystkie urządzenia odpalam pilotem, przycisków na ścianach w ogóle nie mam ;). Możesz zatem rozważyć użycie pilota zamiast 4 różnych miejsc z przyciskami, bo jaki tu skok naprzód, skoro i tak musisz podejść do okna żeby zasłonić rolety.

2. W ktoryms watku byla informacja, ze prowadzenie przewodow niskopradowych po domu nie jest dobre. Chcialbym dopytac dlaczego bo tak wlasnie chcialem robic u siebie

Głównie chodzi o prądy płynące w niskonapięciowych przewodach. Dwa urządzenia pobierające tę samą moc przy różnych napięciach ciągną różne prądy zgodnie ze wzorem P = U * I (moc = prąd * napięcie). Zatem jeśli używasz niskiego napięcia to przewody muszą być grube, aby płynący duży prąd nie powodował zbyt wysokich spadków napięcia na tym przewodzi. Druga sprawa to grzanie się takich przewodów, styków itp. Spójrz na samego HAPCANa, napięcie zasilania to 24V, a mogło by być 5V-7V, skoro moduły takim napięciem są zasilane. Zwiększając jednak napięcie można przesłać przewodem większą moc, przy założeniu, że skrętka uciągnie 1,5A prądu.

Ja nadal waham się jak zasilić światła w szafach oraz oświetlenie nocne - raczej będą to jednak instalacje niskonapięciowe.

3. Jaki jest obecny status przygotowan modulu analogowego?:)

Też o to miałem zapytać :)

4. Wspomniałeś, że tworzysz prototyp w Arduino. Ja również tego próbowałem, ale zrezygnowałem na rzecz HAPCANA. W jednym z wątków poruszam też temat podłączenia Arduino do HAPCANA przez moduły CAN. Póki co nie zabrałem się jeszcze za to, ale gdyby nas było dwóch, to by może coś ruszyło szybciej w tym temacie ;).

Jacek
Posts: 479
Joined: 17 Feb 2007, 18:00

Re: Powitanie i pierwsze pytanie

Postby Jacek » 04 Jul 2016, 21:54

Cześć Panie Grzegorzu, spróbuję krótko odpowiedzieć na Twoje pytania.

Ad1. Moduły przycisków dopuszkowych mają swoją historię. Na początku były tylko 6-cio wejściowe, potem 8 i wtedy otrzymywałem pytania dlaczego tylko 8, więc powstał moduł, który wykorzystuje wszystkie porty procesora. Dlatego jest ich 14. Tak jak już wcześniej pisałem nie zalecam przedłużania przewodów wejściowych, które są połączone bezpośrednio z procesorem, bo to naraża procesor na uszkodzenie spowodowane przepięciami. Im przewód wejściowy jest dłuższy, tym większe napięcie indukuje się na nim spowodowane zakłóceniem.

Ad2. W tamtym wątku chodziło chyba o przewody sygnałowe z różnych czujników, raczej niż o obwody prądowe niskonapięciowe. Oczywiście uwagi PelzaKa też należy rozważyć.

Ad3. Przepraszam Panowie, ale nic się nie dzieje w tej sprawie. Można by natomiast wykorzystać istniejący moduł przycisku dotykowego UNIV 3.1.2.x i dopisać firmware w C ;)

Ad4. Nic mi o tym nie wiadomo. Od początku firmware HAPCAN pisany był w asemblerze, nawet teraz najnowsze wersje i wszystkie dostępne są na github. Sorry, ja nie mam wersji w C. Poszukujemy chętnego do przepisania kodu na C ;)
Regards
Jacek

Bartek
Posts: 253
Joined: 14 Jul 2011, 19:36
Location: Wrocław
Contact:

Re: Powitanie i pierwsze pytanie

Postby Bartek » 05 Jul 2016, 14:37

Swoją drogą, to przydałby się schemat, może PCB do "urządzeń" buforujących wejścia przycisku 14, namaszczony przez praktykującego elektronika :).
Ja będę kombinował z transoptorami, tudzież z transilami i schematem, który Jacek przedstawił tutaj. Funkcje świecenia diodami już kiedyś sprawdzałem pod kątem sterowania tranzystorami MOSFET i zamierzam je również wykorzystać do włączania mniejszego oświetlenia.

Dodatkowo, fajnie by było, jakby PCB modułów miały wydzielone ze 4 otwory montażowe na wypadek, gdyby ktoś chciał je montować niestandardowo na tulejach dystansowych w jakiejś innej obudowie. Ja mam tak np. zamontowany moduł rolet, przy roletach.

Grzegorz
Posts: 12
Joined: 04 Jul 2016, 19:09

Re: Powitanie i pierwsze pytanie

Postby Grzegorz » 05 Jul 2016, 21:07

Dzieki za odpowiedzi.

Problem z przepisaniem firmware'u na C jest standardowy - czas. Jeszcze nie ma nerwowki, ale niedlugo zacznie mi sie spieszyc, wiec poki co musze testowac prototyp gotowy do polozenia pod tynki. Zaplanowac co i gdzie i przewidziec mozliwosc upgradu softu pozniej.

Swoją drogą, to przydałby się schemat, może PCB do "urządzeń" buforujących wejścia przycisku 14, namaszczony przez praktykującego elektronika :).

A najlepiej od razu integracja z modulem, bo nie wiem jak z dorzuceniem dodatkowej plytki do puszki

U siebie miedzy arduino a przyciskami tez mam transoptory. Niezaleznie od rozwiazania (transoptory czy transile/kondensatory) widze, ze tak czy siak potrzebny jest dodatkowy modul przejsciowy.

Ja planuję użyć tych 14 "przycisków" jako wejścia i wyjścia

aa diody tam sa, juz mialem sie pytac skad wyjscia. PWM mamy na sterowniku RGB no to jeszcze tylko wejsc analogowych brakuje :)

ostatnio wyliczyłem liczbę czujników w jednym pokoju to wyszło mi ponad 20 ;)

no wlasnie, im wiecej tym wieksze prawdopodobienstwo, ze bedziesz chcial je rozrzucic po miejscach znacznie oddalonych niz 60 cm (urzadzenie-30cm-modul-30cm-urzadzenie)..

U mnie od półtora roku wszystkie urządzenia odpalam pilotem, przycisków na ścianach w ogóle nie mam ;). Możesz zatem rozważyć użycie pilota zamiast 4 różnych miejsc z przyciskami, bo jaki tu skok naprzód, skoro i tak musisz podejść do okna żeby zasłonić rolety.

Zgoda, ale
- nie wszystkich przekonasz od razu do takiego rozwiazania - nawet stali domownicy beda potrzebowali troche czasu na przyzwyczajenie, nie mowiac o gosciach..
- czasem bedziesz mijac przycisk i go po prostu wcisniesz zamiast zasuwac na drugi koniec po pilota
- z czasem przeprogramujesz ten przycisk na co innego..

4. Wspomniałeś, że tworzysz prototyp w Arduino. Ja również tego próbowałem, ale zrezygnowałem na rzecz HAPCANA. W jednym z wątków poruszam też temat podłączenia Arduino do HAPCANA przez moduły CAN. Póki co nie zabrałem się jeszcze za to, ale gdyby nas było dwóch, to by może coś ruszyło szybciej w tym temacie ;).

Integracja arduino-HAPCAN to dla mnie mus. Poczatkowo myslalem o ethernecie, ale prawdopodobnie przesiade sie na dorzucenie obslugi CANa do arduino. Jutro zabiore sie za zamawianie modulow pod arduino + hapcana na testy.

Btw:
1. Czy uzyte mikrokontrolery umozliwiaja wlaczenie jakichs trybow oszczednosci energii / czy sa one wykorzystane w firmware?
2. Jak wyglada sprawa wpiecia zasilania bez uzycia modulu zasilajacego? Czy wystarczy upewnic sie, ze co najmniej jedno urzadzenie ma w opisie "napiecie zasilania xx-yyV" (np modul ethernetowy) a nie "napiecie zasilania z magistrali xx-yyV" (np sterownik rgb)

Bartek
Posts: 253
Joined: 14 Jul 2011, 19:36
Location: Wrocław
Contact:

Re: Powitanie i pierwsze pytanie

Postby Bartek » 06 Jul 2016, 17:27

Zgoda, ale
- nie wszystkich przekonasz od razu do takiego rozwiazania - nawet stali domownicy beda potrzebowali troche czasu na przyzwyczajenie, nie mowiac o gosciach..
- czasem bedziesz mijac przycisk i go po prostu wcisniesz zamiast zasuwac na drugi koniec po pilota
- z czasem przeprogramujesz ten przycisk na co innego..

U mnie nie mieli wyjścia. Jest pilot, pstryczków nie ma ;). Docelowo chcę zrobić, ale wątpię aby ktokolwiek z nich korzystał, tym bardziej, że chcę zrobić światła automatycznie zapalane. Zresztą, powiem Ci, że pilot strasznie rozleniwia. W zimie kładziesz się spać, światła się gaszą... a tu trzeba wstać, żeby zgasić choinkę :D - ta akurat była podpięta do gniazda.

Jacek
Posts: 479
Joined: 17 Feb 2007, 18:00

Re: Powitanie i pierwsze pytanie

Postby Jacek » 06 Jul 2016, 21:38

Grzegorz wrote:1. Czy uzyte mikrokontrolery umozliwiaja wlaczenie jakichs trybow oszczednosci energii / czy sa one wykorzystane w firmware?

Procesor ma możliwość obsługi trybów oszczędności energii. W obecnych firmware są jednak one nie używane. Procesory w tej chwili pracują na pełnej mocy, z tego powodu by w każdym momencie być gotowym do odbioru wiadomości z magistrali. Aby wykorzystać tryby uśpienia należałoby zaimplementować algorytm, który nie pozwoli na utratę wiadomości podczas wybudzania procesora.
Grzegorz wrote:2. Jak wyglada sprawa wpiecia zasilania bez uzycia modulu zasilajacego? Czy wystarczy upewnic sie, ze co najmniej jedno urzadzenie ma w opisie "napiecie zasilania xx-yyV" (np modul ethernetowy) a nie "napiecie zasilania z magistrali xx-yyV" (np sterownik rgb)

Przepraszam, nie rozumiem pytania. W module ethernetowym jest tylko jedno źródło zasilania (właśnie z magistrali), natomiast moduł sterownika RGB jest zasilany z magistrali i dodatkowo z zasilacza diod LED (zasilanie odbiorników), stąd dwa różne napięcia: magistrali i odbiorników LED. Uniwersalna wartość napięcia zasilania z magistrali dla wszystkich urządzeń zawiera się pomiędzy 16-24V.
Regards
Jacek

Grzegorz
Posts: 12
Joined: 04 Jul 2016, 19:09

Re: Powitanie i pierwsze pytanie

Postby Grzegorz » 07 Jul 2016, 21:10

Odnosnie zasilania, zrobilem searcha po forum i znalazlem odpowiedz, niby czytalem to wczesniej ale ulecialo:)


Return to “General Discussion / Dyskusja ogólna”



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron