Losowe włączanie się przekaźników

HAPCAN installation tips and troubleshooting when assembling, commissioning and configuring devices.
Rozwiązywanie problemów z instalacją HAPCAN, budową, uruchamianiem i konfiguracją urządzeń.
Post Reply
Marcin
Posts: 189
Joined: 16 Sep 2011, 13:05

Losowe włączanie się przekaźników

Post by Marcin »

Jacku, od pewnego czasu zauważam losowe włączanie i wyłączanie się przekaźników, nie ma polecenia sterującego, spójrz n a screen.
Attachments
relay.jpeg
Pozdrawiam,
Marcin.
Jacek
Posts: 539
Joined: 17 Feb 2007, 18:00

Re: Losowe włączanie się przekaźników

Post by Jacek »

Sprawdź czy czegoś nie zapętliłeś w programie. Same z siebie nie powinny się tak zachowywać.
Regards
Jacek
Marcin
Posts: 189
Joined: 16 Sep 2011, 13:05

Re: Losowe włączanie się przekaźników

Post by Marcin »

Mam tylko to w boxach:
Losowo różne przekaźniki tak się zachowują.
Attachments
k1.1.png
Pozdrawiam,
Marcin.
Jacek
Posts: 539
Joined: 17 Feb 2007, 18:00

Re: Losowe włączanie się przekaźników

Post by Jacek »

Jeśli jest to przekaźnik do załączania zasilacza dla LED, to w zaznaczonym miejscu powinno być =04, bo zasilaczem steruje kanał czwarty modułu RGB
Untitled.png
Untitled.png (9.11 KiB) Viewed 551 times
Regards
Jacek
Marcin
Posts: 189
Joined: 16 Sep 2011, 13:05

Re: Losowe włączanie się przekaźników

Post by Marcin »

U mnie ten kanał jest cały czas ustawiony na 255 ponieważ używam tego RGB do sterowania trzema różnymi LED'ami.
Pozdrawiam,
Marcin.
Jacek
Posts: 539
Joined: 17 Feb 2007, 18:00

Re: Losowe włączanie się przekaźników

Post by Jacek »

Nie chodzi o stan kanału tylko stan przekaźnika (bajt D4 - PRZEK). Bajt PRZEK dostępny jest tylko w ramce kanału 4.
Untitled.png
2.png
Regards
Jacek
Marcin
Posts: 189
Joined: 16 Sep 2011, 13:05

Re: Losowe włączanie się przekaźników

Post by Marcin »

Ok, zmieniłem tak jak pisałeś, ale tutaj nie steruję już zasilaczem a dzieje się podobnie, steruję z przycisku panelu dotykowego:

=30 =10 =02 =02 =FF =FF =01 =FC =00 =FF =FF =FF
Pozdrawiam,
Marcin.
Jacek
Posts: 539
Joined: 17 Feb 2007, 18:00

Re: Losowe włączanie się przekaźników

Post by Jacek »

I miga wtedy światło? Samo przestaje? Jak długo to się dzieje? Jaki firmware jest w przekaźniku?
Pokaż też proszę boksy.
Regards
Jacek
Marcin
Posts: 189
Joined: 16 Sep 2011, 13:05

Re: Losowe włączanie się przekaźników

Post by Marcin »

Przekaźnik włącza się i wyłącza, czasami samo przestaje, a czasami muszę dotknąć przyciski, czas jest różny ok kilku do kilkudziesięciu sekund.
Firmware: Type: 0x3000 Version: 3.2.4.2 Revision: 0
Attachments
przek.png
Pozdrawiam,
Marcin.
Jacek
Posts: 539
Joined: 17 Feb 2007, 18:00

Re: Losowe włączanie się przekaźników

Post by Jacek »

Szczerze mówiąc nie mam pomysłu. Zwykle dzieje się to po wysterowaniu przekaźnika, czy w zupełnie przypadkowym momencie? Pokaż jeszcze proszę okno Health Check modułu przekaźnika.
Regards
Jacek
Marcin
Posts: 189
Joined: 16 Sep 2011, 13:05

Re: Losowe włączanie się przekaźników

Post by Marcin »

Zawsze po wysterowaniu.
Dziwi mnie to że czas od startu to trochę ponad godzinę, nie odłączałem od magistrali, moduł przed nim ma czas 6 dni.
Attachments
6.1.png
zdrowie.png
Pozdrawiam,
Marcin.
Jacek
Posts: 539
Joined: 17 Feb 2007, 18:00

Re: Losowe włączanie się przekaźników

Post by Jacek »

Kliknij "Zeruj" i prześlij jeszcze raz w przyszłości jak znów zauważysz problem.
Nie trzeba modułu odłączać, wystarczy go zrestartować - dzieje się tak np po wyjściu z trybu programowania.
Procesory gdzie kupowałeś?
Regards
Jacek
Marcin
Posts: 189
Joined: 16 Sep 2011, 13:05

Re: Losowe włączanie się przekaźników

Post by Marcin »

Procesory prosto od samego Microchip, otrzymałem "sample"
Pozdrawiam,
Marcin.
Post Reply