HAPCAN Programator

HAPCAN installation tips and troubleshooting when assembling, commissioning and configuring devices.
Rozwiązywanie problemów z instalacją HAPCAN, budową, uruchamianiem i konfiguracją urządzeń.
symplex

HAPCAN Programator

Post by symplex »

Mam pytania odnośnie Hapcan programatora:

1. Czy jest możliwość zapisania stanu projektu, tzn. listy modułów wyszukanych opcją "Szukaj"?
Chodzi mi o to, że za każdym razem kiedy uruchomię Hapcan programator zawsze muszę wykonać połączenie, a następnie "Szukaj".
Dzięki temu uzyskuję listę dostępnych modułów i mogę je konfigurować.
Może nie byłoby to uciążliwe w chwili, gdy zmian dokonuję w jednym z modułów raz na miesiąc, ale gdy muszę skonfigurować całą sieć, to
jest to denerwujące. Problem potęguje fakt, że dodatkowo co jakiś czas Hapcan programator przywiesza się i jedym rozwiązaniem jest ubicie procesu i ponowne uruchomienie. Wówczas pozostaje ponowne przebrnięcie pownownie całej procedury: połącz,szukaj,....itp.

2. Podobny problem - czy odczytanie konfiguracji (np. w przypadku Przekaźników -> zakładka Konfiguracja -> przycisk Czytaj) nie mogłoby być pamiętane po wyjściu z dialogu konfiguracji modułu?

Dlaczego:
Chodzi o to, że wielokrotnie konfiguruję dany moduł.
Sprawdzam poprawność działania całej sieci.
Muszę wprowadzić zmiany, więc wielokrotnie wchodzę i zmieniam konfigurację modułu.
Za każdym razem muszę ponownie odczytać moduł, aby wprowadzić zmiany, a przecież już to zrobiłem!
Jacek

Re: HAPCAN Programator

Post by Jacek »

To są trafne uwagi i wpisane już na listę do wykonania. Niestety brakuje mi czasu na wykonanie wszystkiego tak szybko jakbym to chciał.
Od początku z założenia HAPCAN Programator był stworzony do pracy typowo online, ale rzeczywiście należałoby to już trochę pozmieniać.
Co do ponownego odczytu konfiguracji, to taka operacja czasami może być konieczna, np. kiedy w trakcie testów działania systemu, konfiguracja zostanie zmieniona dynamicznie. Mam tu na myśli np blokowanie/odblokowywanie boksów.
Poza tym pełna zgoda. W planach jest przepisanie kodu HAPCAN Programatora i udostępnienie go jako open source.
Regards
Jacek
Bartek

Post by Bartek »

A czy progrmator nie wiesza Ci się na odczytywaniu stanu urządzenia? Odczyt jest zrobiony w głównym wątku programu jak mniemam co w Windowsie często kończy się wyświetleniem informacji, że program nie odpowiada (pasek postępu też staje w tym momencie). Po zaczytaniu całego stanu urządzenia programator się odwiesza.
Jacek

Post by Jacek »

Ten objaw zawieszania pojawił się chyba od Windows-a 7. Czytanie pamięci uruchamiane jest w odrębnym wątku, ale czasami ten wątek jest chyba "zasłaniany" jakimś wątkiem systemowym i powoduje, że HAPCAN Programator nie odpowiada do momentu ukończenia odczytywania pamięci. Należy więc poczekać chwilę zamiast zamykać proces. Nie jestem programistą wysokopoziomowym, więc w tej kwestii trochę gdybam... Może to kwestia synchronizacji wątków... Anyway, docelowo program ma być przepisany dla open source.
Regards
Jacek
Bartek

Post by Bartek »

A będzie przepisany w jakim języku? Nieśmiało dodam, że pracuję właśnie (tzn. jak mam czas i chęci ;) nad oprogramowaniem do sterowania całym mieszkaniem, w tym oczywiście komunikacja z HAPCANem. Zaimplementowałem około połowy komunikatów w C# w postaci klas aby łatwo się z tego korzstało, a biblioteka jest ready for WPF i MVVM. Progamiści C# zapewne wiedzą o co chodzi. W międzyczasie piszę jeszcze apkę na Windows Phone 8.1, która na początek ma zastąpić pilot, który jak wiadomo zawsze jest tam, gdzie akurat mnie nie ma - a wtedy pod ręką mam telefon ;).
Programowania na razie nie zamierzam implementować, bo wiadomo jak to jest z softem - potrafi zadziałać niewłaściwie, a na żywym organiźmie jakbym zaczął testować, to żona by mnie zjadła, że znów światło nie świeci albo rolety się nie podnoszą :D.

Jak będzie miało to ręce i nogi to nie omieszkam się pochwalić ;).
symplex

Post by symplex »

Dzięki, macie rację!
Tylko progres w czasie odczytu przestaje się odświeżać.
Wystarczy trochę poczekać, a następnie znaleźć pod oknami końcowy MessageBox z napisem "Konfigurację odczytano".
Jacek

Post by Jacek »

A będzie przepisany w jakim języku?
Myślałem właśnie o C#, będzie to mój debiut w tym języku, nie licząc tych aplikacji http://hapcan.com/software/diy/
Jak będzie miało to ręce i nogi to nie omieszkam się pochwalić
Z przyjemnością zobaczymy Twoje rozwiązania PelzaK. Jak będziesz gotowy to podziel się tu, a może nawet umieść kod np na Github.
Regards
Jacek
Bartek

Post by Bartek »

Nie ukrywam, że traktuję ten projekt również jako poligon, bo w C# piszę sporadycznie a chciałem nieco nadrobić zaległości z nowych technologii z .NETa ;). Na co dzień C++.
symplex

Post by symplex »

Na magistrali mam podpiętę 50 modułów w jednej grupie.
Jednak Hapcan programator wykrywa tylko 49.
Poradziłem sobie tymczasowo wrzucając 1 moduł do innej grupy.
Czy jest na to inna rada?
Jacek

Post by Jacek »

Spodziewałem się, że kiedyś padnie to pytanie. ;)
Prawdopodobnie ograniczenie wynika z wielkości bufora FIFO w interfejsie ethernetowym (42 wiadomości). HAPCAN Programator wysyła pytanie do całej grupy modułów. Najwyraźniej radzi sobie z jednoczesną odpowiedzią z 49 modułów, a potem bufor FIFO interfejsu przepełnia się.
Będę musiał zmienić algorytm przeszukiwania na odpytywanie poszczególnych modułów w takim przypadku.
Regards
Jacek
djsuszi

Post by djsuszi »

symplex wrote:Na magistrali mam podpiętę 50 modułów w jednej grupie.
Mógłbyś się pochwalić trochę szczegółami odnośnie tej instalacji ??
niestaty PW masz wyłączone
symplex

Post by symplex »

Kolego djsuszi - nic nadzwyczajnego, instalacja ma 50 modułów (domek jednorodzinny)- zrobiłem fotkę - jak chcesz to możesz sobie zernąć jakie to moduły to sobie popatrz. Moduły 22,24,50, które są puste to wynik prawdopodobnie tego za małego bufora FIFO przy wyszukiwaniu sieci, o którym pisze Jacek, jeżeli dobrze pamiętam to chyba jakieś przyciski.
Niestety w HAPCAN Programatorze po wyszukiwaniu dużej sieci pozostają zwykle 2-3 moduły nieopisane, ale można z tym sobie poradzić odświeżając je indywidualnie.
DSCF2077.JPG
symplex

Post by symplex »

symplex wrote: ...

2. Podobny problem - czy odczytanie konfiguracji (np. w przypadku Przekaźników -> zakładka Konfiguracja -> przycisk Czytaj) nie mogłoby być pamiętane po wyjściu z dialogu konfiguracji modułu?

Dlaczego:
Chodzi o to, że wielokrotnie konfiguruję dany moduł.
Sprawdzam poprawność działania całej sieci.
Muszę wprowadzić zmiany, więc wielokrotnie wchodzę i zmieniam konfigurację modułu.
Za każdym razem muszę ponownie odczytać moduł, aby wprowadzić zmiany, a przecież już to zrobiłem!
Prośba do Jacka:
Napisałem to już na początku tej dyskusji i z tym się zgodziłeś.
Jacku, rozważ zapisywanie w Programatorze konfiguracji modułów już raz odczytanych. Aby ponowna zmiana parametrów nie wymagała ponownego odczytu! Czeka mnie konfiguracja dużej instalacji - jak widzisz 50 modułów. Z moich szacunków wynika, że spędzę na tym tydzień od rana do wieczora, aby wszystko działało mniej więcej OK (z powodu konieczności odczytu tej konfiguracji), a później od czasu do czasu po godzince dziennie.
Jestem też programistą i wiem, że nigdy nie mamy czasu i Ty też o tym wiesz, ale nie skazuj mnie na taką mękę.
Wiesz jak to zrobić, więc proszę - znajdź trochę czasu. To nie tylko dla mnie, ale wszystkich korzystających z naszego fajnego Hapcana.
djsuszi

Post by djsuszi »

symplex wrote:Kolego djsuszi - nic nadzwyczajnego, instalacja ma 50 modułów (domek jednorodzinny)- zrobiłem fotkę -
ilość niemniej imponująca, chyba nie ma większej na tym forum :)

te przyciski to te 6kanałowe ? mógbyś zrobić parę zdjęć jak to wygląda
ile metrów magistrali osiągnąłeś ?
na jakiej mocy zasilaczu/ile Amper to chodzi wszystko ?
50 urządzeń w jednej grupie masz i wszystkie ze wszystkim mogą się komunikować ?
Bartek

Post by Bartek »

Robi wrażenie ta lista :]. Zwłaszcza dwa moduły przycisków w łóżku w sypialni ;). Ja póki co zamiast hardwareowych przycisków na ścianie używam pilota i telefonu w ostateczności i jakoś tak coraz mniejszą widzę potrzebę montowania na ścianie włączników ;).
Post Reply