symplex wrote:
...
2. Podobny problem - czy odczytanie konfiguracji (np. w przypadku Przekaźników -> zakładka Konfiguracja -> przycisk Czytaj) nie mogłoby być pamiętane po wyjściu z dialogu konfiguracji modułu?
Dlaczego:
Chodzi o to, że wielokrotnie konfiguruję dany moduł.
Sprawdzam poprawność działania całej sieci.
Muszę wprowadzić zmiany, więc wielokrotnie wchodzę i zmieniam konfigurację modułu.
Za każdym razem muszę ponownie odczytać moduł, aby wprowadzić zmiany, a przecież już to zrobiłem!
Prośba do Jacka:
Napisałem to już na początku tej dyskusji i z tym się zgodziłeś.
Jacku, rozważ zapisywanie w Programatorze konfiguracji modułów już raz odczytanych. Aby ponowna zmiana parametrów nie wymagała ponownego odczytu! Czeka mnie konfiguracja dużej instalacji - jak widzisz 50 modułów. Z moich szacunków wynika, że spędzę na tym tydzień od rana do wieczora, aby wszystko działało mniej więcej OK (
z powodu konieczności odczytu tej konfiguracji), a później od czasu do czasu po godzince dziennie.
Jestem też programistą i wiem, że nigdy nie mamy czasu i Ty też o tym wiesz, ale nie skazuj mnie na taką mękę.
Wiesz jak to zrobić, więc proszę - znajdź trochę czasu. To nie tylko dla mnie, ale wszystkich korzystających z naszego fajnego Hapcana.