Przycisk - przekaźnik - czujnik zmierzchu

HAPCAN installation tips and troubleshooting when assembling, commissioning and configuring devices.
Rozwiązywanie problemów z instalacją HAPCAN, budową, uruchamianiem i konfiguracją urządzeń.
pawel
Posts: 44
Joined: 04 Sep 2013, 08:13

Przycisk - przekaźnik - czujnik zmierzchu

Postby pawel » 04 Oct 2015, 08:02

Witam
Przyszedł weekend i jest czas na automatykę :)
Mam pytanie a właściwie problem do rozwiązania.
Do modułu przycisku podłączony:
kanał 1 czujnik zmierzchu (ciemno wciśnięty, jasno zwolniony),
kanał 2 czujka ruchu (ruch zwolniony)
w przekaźniku
box 1 i 2 gdy czujka ruchu (kanał 2) zwolniony to załącza K1 i wyłącza po 60s
box 20-21 gdy czujnik zmierzchu (kanał 1) zwolniony albo wciśnięty to blokuje albo odblokowuje box 1-2

i tu osiągnę to aby lampy załączały się tylko jak jest "ciemno"
Problem w tym jak opanować sytuację gdy nastąpi restart systemu wtedy całość zacznie działaś poprawnie dopiero po czasie gdy zrobi się ciemno.
Czy jest jakiś sposób aby to opanować, wymusić sprawdzenie, albo jaką Macie propozycję aby to optymalnie ustawić?
Pozdrawiam
Pawel

Jacek
Posts: 479
Joined: 17 Feb 2007, 18:00

Re: Przycisk - przekaźnik - czujnik zmierzchu

Postby Jacek » 04 Oct 2015, 21:45

Po restarcie systemu blokady/odblokowania na boksach pozostaną bez zmian, bo zapisane są w pamięci nieulotnej eeprom, więc nie powinno być problemu.
Regards
Jacek

muzyk
Posts: 41
Joined: 30 Sep 2011, 20:24

Re: Przycisk - przekaźnik - czujnik zmierzchu

Postby muzyk » 17 Jan 2016, 22:22

Jaki czujnik ruchu można tu zastosować i jak go podłączyć pod przycisk 14 kanałowy? Czujnik zmierzchu też bym poprosił.
Przepraszam za takie pytania, ale sam nie potrafię, a gotowe czujki ruchu z alledrogo, to chyba zbędne dodatkowe dziurawienie ścian skoro można to wykorzystać w module przycisku.

Jacek
Posts: 479
Joined: 17 Feb 2007, 18:00

Re: Przycisk - przekaźnik - czujnik zmierzchu

Postby Jacek » 18 Jan 2016, 20:49

Do modułu przycisk można podłączyć dowolne czujniki, ale tylko zasilane niskim napięciem - max 12V i posiadające na wyjściu najlepiej styk bezpotencjałowy lub otwarty kolektor.
Nie można podłączać czujników zasilanych napięciem 230V.
Zwykle czujka ruchu ma na wyjściu 6 styków.
2 styki zasilające: +12V-
2 styki sabotażowe: T1 i T2
2 styki alarmowe: C i NC - zwykle bezpotencjałowe styki przekaźnika lub otwarty kolektor tranzystora.
Styki alarmowe należy podłączyć jak na rysunku
Czujnik zmierzchowy podłącza się w podobny sposób.
Untitled.png
Regards
Jacek

muzyk
Posts: 41
Joined: 30 Sep 2011, 20:24

Re: Przycisk - przekaźnik - czujnik zmierzchu

Postby muzyk » 18 Jan 2016, 21:23

A np. taki czujnik jak można podłączyć
Zdjęcie z aukcji http://allegro.pl/hc-sr505-pir-mini-czujnik-ruchu-arduino-lublin-a1-i5888550492.html
DANE TECHNICZNE:
zasilanie 4,5 V - 20 V
Pobór prądu w stanie czuwania: 60 uA
max. zakres pomiarowy 3 m
Kąt widzenia: do 100°
Czas opóźnienia: Domyślne 8S + -30%
Temperatura pracy: -20 - +80 stopni
prąd statyczny: <60uA
Średnica czasy: 10 mm
rozmiar 10mm x 23mm
Wykrycie ruchu stan wysoki 3,3V na jednym pinie
Attachments
pir.JPG
pir.JPG (12.6 KiB) Viewed 3429 times

Jacek
Posts: 479
Joined: 17 Feb 2007, 18:00

Re: Przycisk - przekaźnik - czujnik zmierzchu

Postby Jacek » 18 Jan 2016, 21:43

W poniższy sposób powinno działać
Untitled.png
Regards
Jacek

muzyk
Posts: 41
Joined: 30 Sep 2011, 20:24

Re: Przycisk - przekaźnik - czujnik zmierzchu

Postby muzyk » 18 Jan 2016, 22:41

Czy przy tak niskim poborze prądu <60uA można zasilić te czujki z pomocą stabilizatora z magistrali?

Jacek
Posts: 479
Joined: 17 Feb 2007, 18:00

Re: Przycisk - przekaźnik - czujnik zmierzchu

Postby Jacek » 18 Jan 2016, 23:14

Tak, można.
Regards
Jacek

muzyk
Posts: 41
Joined: 30 Sep 2011, 20:24

Re: Przycisk - przekaźnik - czujnik zmierzchu

Postby muzyk » 14 Feb 2016, 12:28

Jacku, pewnie się ze mną zgadzasz, że w połączeniu "ten czujnik" i hapcan optymalnie pasowałoby , żeby wyjście czujnika miało domyślnie stan wysoki, a po wykryciu ruchu przełączało się na stan niski - zwarcie. Jak myślisz jest to w prosty sposób do przerobienia? Z chęcią podesłałbym ci takie czujniki na testy do zastosowania w systemie.
Sam udam się do znajomego elektronika z tym zadaniem.

Jacek
Posts: 479
Joined: 17 Feb 2007, 18:00

Re: Przycisk - przekaźnik - czujnik zmierzchu

Postby Jacek » 14 Feb 2016, 21:09

Jak podłączysz jak na poniższym rysunku to będzie tak jak mówisz. Przepraszam, ale nie znajdę czasu by testować te czujniki.
Untitled.png
Regards
Jacek

muzyk
Posts: 41
Joined: 30 Sep 2011, 20:24

Re: Przycisk - przekaźnik - czujnik zmierzchu

Postby muzyk » 15 Feb 2016, 22:23

No i o to chodziło 8) Dziękuję. Po testach powiem jak to działa.

djsuszi
Posts: 57
Joined: 14 Sep 2015, 11:03

Re: Przycisk - przekaźnik - czujnik zmierzchu

Postby djsuszi » 26 Mar 2016, 09:22

i coś się udało z tym czujnikiem ruchu i zmierzchu ??

muzyk
Posts: 41
Joined: 30 Sep 2011, 20:24

Re: Przycisk - przekaźnik - czujnik zmierzchu

Postby muzyk » 10 Apr 2016, 08:36

djsuszi wrote:i coś się udało z tym czujnikiem ruchu i zmierzchu ??


Jeszcze nie doszedłem do tego etapu. Jestem po tynkach więc bałaganu było w całym domu co nie miara. Pasuje jeszcze pomalować pomieszczenia i wezmę się dopiero za testy i końcowy montaż elektryki. Na pewno napiszę jak to działa u mnie.

muzyk
Posts: 41
Joined: 30 Sep 2011, 20:24

Re: Przycisk - przekaźnik - czujnik zmierzchu

Postby muzyk » 30 Jan 2018, 19:06

Miałem napisać i jakoś mi umknął ten wątek. Czujniki ruchu na chwilę obecną sprawdzają się na medal. Mam zamontowane 3 i jeszcze jeden na pewno dołożę.
Niedługo będę eksperymentował z zakupionym czujnikiem jakości powietrza i czujnikiem zmierzchu (jeszcze do dokupienia :) )

Bartek
Posts: 253
Joined: 14 Jul 2011, 19:36
Location: Wrocław
Contact:

Re: Przycisk - przekaźnik - czujnik zmierzchu

Postby Bartek » 30 Jan 2018, 19:19

Z takich czujników chyba lepiej by było dane przekazywać "analogowe". Raz, że można to logować, dwa, że różne urządzenia mogłyby reagować na różne wartości.

Jacku, czy bardzo skomplikowanym zadaniem jest dodanie w modułach prócz standardowych wartości == != xx jeszcze >> << >= <=? Do tego opracować ramkę analogową według spójnego standardu i pojawiają się zupełnie nowe możliwości :).

P.S. pracujesz może nad czymś obecnie?


Return to “Technical Support / Wsparcie techniczne”



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron