Harmonogram

HAPCAN installation tips and troubleshooting when assembling, commissioning and configuring devices.
Rozwiązywanie problemów z instalacją HAPCAN, budową, uruchamianiem i konfiguracją urządzeń.
Post Reply
zetbees

Harmonogram

Post by zetbees »

Z racji że chciałem trochę zautomatyzować proces sterowania i wykorzystać tańszą taryfę energetyczną postanowiłem "zatrudnić" wbudowany harmonogram w module LAN

Image
Image

ale niestety mimo wpisania ww. komend i pojawienia się "nieznanej" ramki na monitorze

Image

przekaźnik się nie załącza.
Co robię źle?
Jacek

Re: Harmonogram

Post by Jacek »

Spójrz na rysunek poniżej przedstawiający budowę wiadomości/ramki HAPCAN - rysunek z opisu bootloader-a
Untitled.png
Moduły ignorują niektóre typy wiadomości, tzn nie można nimi zmienić stanu modułu:
1. systemowe, czyli te których pierwszy bajt jest mniejszy od 0x20
2. oflagowane, czyli te w których 2 flagi (bity ID16 i kolejny po lewej) mają wartość "1" zamiast "0" (patrz kod: https://github.com/hapcan/UNIV_3.2.4.x/ ... 1.asm#L149)

W Twoim przykładzie flagi mają wartość "0xA", czyli binarnie "1010". Zmień tę wartość na "0x0", czyli binarnie "0000"

Ramka =FA =F0 =FF =FF =FA =FA =FF =FF =FF =FF =FF =FF powinna uruchomić przekaźnik
Regards
Jacek
Marcin

Post by Marcin »

Cześć, próbowałem poćwiczyć z harmonogramem lecz u mnie pomimo ustawienia różnych parametrów ramkę mam FF.
Attachments
harmonogram.jpg
Pozdrawiam,
Marcin.
zetbees

Post by zetbees »

U mnie po zmianie drugiego bajtu na F0 działa bez problemu.
Na chwilę obecną stosuję ww. rozwiązanie jako regulator prądu 2 taryfowego.

Fakt, że wspomniane przez Jacka informacje znajdują się w opisach szczegółowych - ale podobnie jak mój błąd z diodami (użyłem po prostu przycisku "przechwyć") - tak teraz bezwiednie skoro moduł "proponował" instrukcję FF FF FF FF to próbowałem ją wykorzystać.

Nie wiem tylko czy to prawidłowe - przy każdej zmianie harmonogramu muszę za każdym razem wprowadzać datę i godzinę a godzina startowa jest nieco dziwna bo rok 20156 (dość odległa przyszłość :) )

Image
Jacek

Post by Jacek »

zetbees wrote:Nie wiem tylko czy to prawidłowe - przy każdej zmianie harmonogramu muszę za każdym razem wprowadzać datę i godzinę
Nie jest to normalne. A czy po odłączeniu zasilania od modułu ethernetowego i ponownym podłączeniu też musisz ustawiać czas, czy jest on zapamiętany?
Regards
Jacek
zetbees

Post by zetbees »

Niestety, wcześniej robiło się tylko po programowaniu, dziś specjalnie wyłaczyłem 2 razy system i za drugim razem uzyskałem coś takiego:

Image

rozumiem że wartość czasu w monitorze (kolumna 'czas') odczytywana jest z komputera. Ale czas Hapcana w dalekiej przyszłości :(

Nie działa mi też ciągle w jednym z modułów przycisków zapis programu diod o czym już pisałem w innym wątku.
zetbees

Re: Wzrost cen

Post by zetbees »

ponieważ odbiegliśmy trochę od tematu proble moich diod wyjaśniłem tu : http://hapcan.com/forum/viewtopic.php?f ... d833#p1921
zetbees

Post by zetbees »

Jacek wrote:...
Moduły ignorują niektóre typy wiadomości, tzn nie można nimi zmienić stanu modułu:
1. systemowe, czyli te których pierwszy bajt jest mniejszy od 0x20
2. oflagowane, czyli te w których 2 flagi (bity ID16 i kolejny po lewej) mają wartość "1" zamiast "0"
czy z powodu pkt. 1 wysyłanie wiadomości "AA 10 A0 F0 F0 01 kanał moduł grupa" czy to przez skrypt czy też program Example5 nie powoduje załączenia odpowiedniego przekaźnika? Myślałem że taka jest idea sterowania bezpośredniego.
Jacek

Post by Jacek »

zetbees wrote: czy z powodu pkt. 1 wysyłanie wiadomości "AA 10 A0 F0 F0 01 kanał moduł grupa" ... nie powoduje załączenia odpowiedniego przekaźnika?
Nie, wiadomość "10 A0" to systemowa wiadomość, która ma za zadanie sterować modułem bezpośrednio - czyli bez użycia boksów. Powinna więc zadziałać. Może zabrakło ustawienia na zero timer-a opóźniającego wykonanie instrukcji?
Powinno być "AA 10 A0 F0 F0 01 kanał moduł grupa timer", gdzie timer to 00
Regards
Jacek
Post Reply