HAPCAN installation tips and troubleshooting when assembling, commissioning and configuring devices.
Rozwiązywanie problemów z instalacją HAPCAN, budową, uruchamianiem i konfiguracją urządzeń.
Z racji że chciałem trochę zautomatyzować proces sterowania i wykorzystać tańszą taryfę energetyczną postanowiłem "zatrudnić" wbudowany harmonogram w module LAN
ale niestety mimo wpisania ww. komend i pojawienia się "nieznanej" ramki na monitorze
Spójrz na rysunek poniżej przedstawiający budowę wiadomości/ramki HAPCAN - rysunek z opisu bootloader-a
Moduły ignorują niektóre typy wiadomości, tzn nie można nimi zmienić stanu modułu:
1. systemowe, czyli te których pierwszy bajt jest mniejszy od 0x20
2. oflagowane, czyli te w których 2 flagi (bity ID16 i kolejny po lewej) mają wartość "1" zamiast "0" (patrz kod: https://github.com/hapcan/UNIV_3.2.4.x/ ... 1.asm#L149)
W Twoim przykładzie flagi mają wartość "0xA", czyli binarnie "1010". Zmień tę wartość na "0x0", czyli binarnie "0000"
U mnie po zmianie drugiego bajtu na F0 działa bez problemu.
Na chwilę obecną stosuję ww. rozwiązanie jako regulator prądu 2 taryfowego.
Fakt, że wspomniane przez Jacka informacje znajdują się w opisach szczegółowych - ale podobnie jak mój błąd z diodami (użyłem po prostu przycisku "przechwyć") - tak teraz bezwiednie skoro moduł "proponował" instrukcję FF FF FF FF to próbowałem ją wykorzystać.
Nie wiem tylko czy to prawidłowe - przy każdej zmianie harmonogramu muszę za każdym razem wprowadzać datę i godzinę a godzina startowa jest nieco dziwna bo rok 20156 (dość odległa przyszłość )
Jacek wrote:...
Moduły ignorują niektóre typy wiadomości, tzn nie można nimi zmienić stanu modułu:
1. systemowe, czyli te których pierwszy bajt jest mniejszy od 0x20
2. oflagowane, czyli te w których 2 flagi (bity ID16 i kolejny po lewej) mają wartość "1" zamiast "0"
czy z powodu pkt. 1 wysyłanie wiadomości "AA 10 A0 F0 F0 01 kanał moduł grupa" czy to przez skrypt czy też program Example5 nie powoduje załączenia odpowiedniego przekaźnika? Myślałem że taka jest idea sterowania bezpośredniego.
zetbees wrote:
czy z powodu pkt. 1 wysyłanie wiadomości "AA 10 A0 F0 F0 01 kanał moduł grupa" ... nie powoduje załączenia odpowiedniego przekaźnika?
Nie, wiadomość "10 A0" to systemowa wiadomość, która ma za zadanie sterować modułem bezpośrednio - czyli bez użycia boksów. Powinna więc zadziałać. Może zabrakło ustawienia na zero timer-a opóźniającego wykonanie instrukcji?
Powinno być "AA 10 A0 F0 F0 01 kanał moduł grupa timer", gdzie timer to 00