Cześć,
To mój pierwszy post na tym forum w związku z czym chciałbym się przywitać.
Zainteresowałem się możliwością zastosowania modułów HAPCAN w nowobudowanym domu. W chwili obecnej jestem na etapie wykonywania instalacji elektrycznej, a ostatnio zamontowano mi rolety. I właśnie rolet dotyczy moje pytanie.
Mam rolety z silnikami Mobilus M45 ERS. Roleta ma wyprowadzone pięć przewodów: PE, N, L, oraz dwa do sterowania Góra/Dół. Sterowanie odbywa się poprzez podanie impulsu "fazy" na styk sterujący, odbywa się to w następujący sposób:
- roleta zatrzymana, impuls na styk G -> roleta zaczyna ruch w górę;
- roleta jedzie w górę, impuls na D -> roleta zatrzymuje się, kolejny impuls na D -> zaczyna ruch w dól, itd.
Na L musi być cały czas podane napięcie, inaczej impulsy podawane na styki sterujące nie powodują reakcji.
I teraz pytanie o możliwość użycia sterownika do rolet. Wydaje mi się, że w obecnej formie oprogramowanie nie będzie obsługiwać takiego sposobu sterowania, ale może się mylę?
Zastanawiałem się również nad możliwością wykorzystania przekaźników monostabilnych, jednak w takim przypadku nie ma możliwości ustawienia procentowego położenia rolety, no i nie jestem pewien co się stanie jeśli podamy impuls jednocześnie na oba styki sterujące - handlowiec twierdzi, że rolety są przed taką sytuacją zabezpieczone, ale nie sprawdzałem ...
Acha, ten model rolet posiada moduł radiowy, ale nie zamierzam póki co go używać.
Co sądzicie o możliwych rozwiązaniach sterowania moimi roletami?
Pozdrawiam,
Szymon.