Zabezpieczenie przeciwprzepięciowe lini CAN / CAN bus ESD protection

Post Reply
Aeonyx

Zabezpieczenie przeciwprzepięciowe lini CAN / CAN bus ESD protection

Post by Aeonyx »

Jacku, zauważyłem, że na starszych schematach oraz niektórych aktualnych zastosowałeś zabezpieczenie przeciwprzepięciowe lini CAN w postaci transila PESD2CAN. Jaki był powód, że na pozostałych schematach takie zabezpieczenie nie widnieje. Czy podyktowane jest to kosztami czy też może stosowanie tych zabezpieczeń w każdym z modułów spowodowało by ograniczenia na linii CAN ? Reasumując prośba o informacje z czego wynika niekonsekwencja w tym zakresie.
Jacek

Re: Zabezpieczenie przeciwprzepięciowe lini CAN / CAN bus ESD protection

Post by Jacek »

PESD2CAN wnosi sporą pojemność do linii CAN. Cztery, pięć takich urządzeń na magistrali uniemożliwia komunikację CAN. Dlatego PESD2CAN zastosowany jest tylko w interfejsie ethernetowym.
Regards
Jacek
Aeonyx

Post by Aeonyx »

Tak, właśnie się domyślałem, że to może być powodem. Czy zatem nie lepszym rozwiązaniem było by wrzucenie takiego zabezpieczenia do Modułu Dystrybucji Zasilania PDM-1?

Dodatkowo przeglądając noty katalogowe natknąłem się na różne wersje tych scalaków. Standardowy PESD2CAN (pomijając że nie jest zalecany przez producenta do nowych aplikacji) ma typową pojemność 25 pF. Natomiast rekomendowany następca PESD2CANFD24L-T ma tylko 9 pF. Szperając dalej znalazłem jeszcze PESD2CANFD24U-U którego pojemność to zaledwie 3.2 pF. Tak więc myślę, że można by spokojnie dobrać odpowiedniego transila. Na pewno bym rozważył dodanie miejsca na płytce umożliwiające jego wlutowanie i oznaczenie komponentu jako opcjonalny.

Image

Można by pójść dalej i zastosować dodatkowe komponenty filtrujące oraz skorzystać z budowanego w MCAP25561 pinu SPLIT ? Czy było to rozważane ?
Jacek

Post by Jacek »

Aeonyx wrote: 06 Jan 2021, 16:26Czy zatem nie lepszym rozwiązaniem było by wrzucenie takiego zabezpieczenia do Modułu Dystrybucji Zasilania PDM-1?
Na jednej magistrali też może być kilka modułów PDM1. Idealnie byłoby stworzyć typowy moduł zabezpieczający.
Aeonyx wrote: 06 Jan 2021, 16:26 Na pewno bym rozważył dodanie miejsca na płytce...
Każda pcb ma miejsce do wlutowania PESD2CAN.
Aeonyx wrote: 06 Jan 2021, 16:26 ... oraz skorzystać z budowanego w MCAP25561 pinu SPLIT ? Czy było to rozważane ?
Split mógłby być wykorzystany tylko na końcach magistrali - tam gdzie są rezystory terminujące.
Regards
Jacek
Aeonyx

Post by Aeonyx »

Jacek wrote: 06 Jan 2021, 17:25
Aeonyx wrote: 06 Jan 2021, 16:26Czy zatem nie lepszym rozwiązaniem było by wrzucenie takiego zabezpieczenia do Modułu Dystrybucji Zasilania PDM-1?
Na jednej magistrali też może być kilka modułów PDM1. Idealnie byłoby stworzyć typowy moduł zabezpieczający.
To prawda, ale może dało by się zrobić taki moduł z zabezpieczeniami Aby było to dwa w jednym. Koszt niewielki bo w zasadzie to koszt złącz śrubowych.
Aeonyx wrote: 06 Jan 2021, 16:26 Na pewno bym rozważył dodanie miejsca na płytce...
Każda pcb ma miejsce do wlutowania PESD2CAN.
Sugerowałem się dokumentacją PDF dla ściemniacza oświetlenia i tam nie znalazłem.
Aeonyx wrote: 06 Jan 2021, 16:26 ... oraz skorzystać z budowanego w MCAP25561 pinu SPLIT ? Czy było to rozważane ?
Split mógłby być wykorzystany tylko na końcach magistrali - tam gdzie są rezystory terminujące.
Hmm.... Może ten moduł mógłby wysyłać informacje o swoim stanie na magistralę HAPCAN. :) Sprawa do przemyślenia.
Post Reply