Hapcan programmer 4

Post Reply
Bartek

Hapcan programmer 4

Post by Bartek »

Cześć Jacku.
Właśnie sobie rozmyślałem nt hapcana a szczególnie o programatorze i miałem do Ciebie napisać w sprawie udostępnienia źródeł na githubie. Nawet zacząłem szukać Borland Delphi :). Wchodzę na githuba i widzę, że powstaje jakiś nowy programator? :o

Z chęcią się przyłączę w wolnych chwilach a dodatkowo mogę zaoferować zestaw klas do C# modelujących wiadomość hapcana bo takie już napisałem. Zacząłem kiedyś rzeźbić swoją wersję programatora ale czas nie pozwala się nim zająć.

Jutro przejrzę co tam w githubie wrzuciłeś i jeśli w czymś mogę pomóc to pisz.
Bartek

Re: Hapcan programmer 4

Post by Bartek »

Przejrzałem kod i widzę, że już wiadomości są poimplementowane, ale obecnie służą jedynie do wyświetlenia opisu.

Jeśli mógłbym zasugerować inne, bardziej rozwojowe rozwiązanie, to proponowałbym zrobić klasę bazową wiadomości, dzięki czemu zniknie _frame z każdej wiadomości a zamiast getdescription wykorzystać metodę ToString(), którą posiada każdy obiekt .netowy. Dzięki temu zamiast trzymać po prostu listę stringów np w monitorze można by trzymać konkretne instancje wiadomości a grid pobierał by opis właśnie tą metodą.

Z chęcią pomogę :).
Jacek

Post by Jacek »

Dzięki Bartek,
trochę się boję z Tobą rozmawiać, bo w C# jesteś starym wyjadaczem ;)
W grid monitora są instancje HapcanFrame. Ewentualnie można by HapcanFrame zrobić klasa bazową dla Messages. Pomyślę nad tym.
No niestety rzeźbienie w kodzie zajmuje trochę czasu...
Regards
Jacek
Bartek

Post by Bartek »

Szczerze to w C# programuję raczej sporadycznie. Głównie C++.

Co do klas typu message, to ja bym w nich poimplementował propercje. Dzięki temu będzie można potem zrobić fajnie programowanie. Obecnie trzeba znać ramki aby boxy uzupełnić. Idealnie by było gdyby można było wyklikać sobie triggera wybierając odpowiednie wartości w ui. Mogę powalczyć i podeślę Ci pull requesta z tymi zmianami.

Czy planujesz zrobić zapis nodów do projektu, aby nie trzeba było skanować sieci za każdym razem? Znając grup i node można by w monitorze wyświetlać nazwy modułów, co będzie bardziej czytelne.
Jacek

Post by Jacek »

Właściwości będę sukcesywnie dodawał do klas Message, jak będą potrzebne. Nie widzę też problemu, żeby moduły zapisywać do projektu. Jakiś wysyp softu do programowania teraz mamy... Tu rozwiązanie webowe przez BuGless viewtopic.php?f=3&t=954
Regards
Jacek
Bartek

Post by Bartek »

Tak, widziałem. Fajnie by było współtworzyć programator a do tego przydała by się roadmapa albo przynajmniej jakies issue wpisane na githubie :)
Bartek

Post by Bartek »

Widzę Jacku, że tam ostro działasz z programmerem :). Jakoś tak przez przypadek zajrzałem czy coś się dzieje wokół Hapcana a tu widzę, że tak :). Właśnie instaluję nowe VS,bo już po samym kodzie widzę, że jest tam co oglądać :).
Jacek

Post by Jacek »

Jak znajduję chwilę, to próbuję coś dopisać. ;)
Regards
Jacek
Post Reply