Homey a Hapcan

Post Reply
tensto

Homey a Hapcan

Post by tensto »

Jako że ostatnio nabyłem nową zabawką Homey Pro - urządzenie w teorii integrujące różne możliwe standardy (LAN, Z-Wave, etc.), to siłą rzeczy pomyślałem o integracji z Hapcanem. W moim konkretnym przypadku Hapcan sterowany jest poprzez proste strony PHP na lokalnym serwerze i HTML-a z prostym 'pilotem' wykonującym instrukcje TOGGLE lub START-STOP rolet. W moim przypadku nie potrzebuję nic więcej i działa to na każdej przeglądarce, a więc na każdym urządzeniu. Homey jako dedykowany serwer natomiast ma możliwości budowania scen i naturalnym jest by Hapcana dołożyć, budując np. scenę pt. Kino domowe, gdzie włączamy TV, gasimy światła, zasłaniamy rolety itd.

Jak działa Homey? W tym środowisku trzeba napisać aplikację, która to z kolei używa driverów, a te obsługują urządzenia (devices). Wszystko pracuje w standardzie node.js. I tu pytanie do kolegów z forum (tych co się jeszcze ostali :)) - wiem że były próby (skuteczne) integracji z node-red, więc w teorii można by łatwo zmigrować kod źródłowy. Jedynym problemem jaki widzę, to że Homey posiada pewną "nadbudowę", która np. wymusza klasy driverów. Przykładowo driver możę przynależeć do klasy "light", co wymusza potem w tym środowsku pewne atrybuty, jak ON-OFF, DIMM oraz ikonki itp. W teorii można driver do przekaźnika przypisać do klasy "light" ale będzie to mało eleganckie, choć zapewne działające.

Drugim poważniejszym problemem wydaje się skanowanie magistrali Hapcana. W Homey użytkownik w założeniu sam dodaje urządzenia (podpięte do danego drivera, czyli tu: lights, czyli przekaźnik). Wydaje się to bez sensu, bo aplikacja powinnna sama wykryć wszystkie moduły a użytkownik co najwyżej ponazywać urządzenia wedle swojej woli (oraz przypisać do pomieszczeń).

I tu moje pytanie do użytkowników (@Bartek i inni z wątku), czy mieliście doświadczenia z Homey (przypuszczam że raczej niespecjalnie)? Osobiście nie używałem node.js; jestem teraz na etapie instalacji środowiska i przeglądania dokumentacji z Homey, ale byłbym wdzięczny za pomoc (nawet zdalną) :) W najgorszym przypadku mogę zawsze hardcode'ować moją konfiguracje Hapcana w Homey, ale przecież nie o to chodzi :)
Post Reply