Zasilacz magistrali

HAPCAN installation tips and troubleshooting when assembling, commissioning and configuring devices.
Rozwiązywanie problemów z instalacją HAPCAN, budową, uruchamianiem i konfiguracją urządzeń.
pawel

Zasilacz magistrali

Post by pawel »

Witam
Jeżeli mnie pamięć nie myli to kiedyś widziałem na stronie propozycję zasilaczy.
Czy ktoś może mi podpowiedzieć w jaki zasilacz się zaopatrzyć?
Pozdrawiam
Pawel
Jacek

Re: Zasilacz magistrali

Post by Jacek »

Praktycznie dowolny 24V, do 2,5A z zabezpieczeniami zwarciowym i przeciążeniowym. Wygodny będzie do montażu na szynę DIN np Mean Well DR-30-24
Regards
Jacek
pawel

Post by pawel »

Dzięki za podpowiedź.
Pozdrawiam
Pawel
Bartek

Post by Bartek »

W jaki sposób rozwiązać zasilanie magistrali z zasilacza? Stosujecie jakiś PoE injector, czy po prostu 4 kable wyprowadzić z magstrali i wprost do zasilacza?
Jacek

Post by Jacek »

Przewody z patchcord-a magistrali podlaczone bezposrednio do zasilacza sa wystarczajaco dobrym rozwiazaniem. Niestety zadna przelotka PoE nie nadaje sie.
Regards
Jacek
pawel

Post by pawel »

U mnie .. nie wiem czy to najlepsze rozwiązanie (nie analizowałem jak bardzo można to obciążyć) ale znalazłem 'stare' gniazdo z ISDN'a (RJ45<->Krone) do zacisków krona wpiąłem zasilanie i 120Ohm i ładnie wygląda :)
Pozdrawiam
Pawel
Bartek

Post by Bartek »

Chwilo na stole wyprułem kabelki ze skrętki, docelowo chyba zmodyfikuję jakąś przelotkę RJ45 wyprowadzając z niej przewody zasilające.
djsuszi

Post by djsuszi »

a jak macie zapewnione zasilanie do HapCan'a ?? nie zawsze wszystkie 3 fazy padają
jakiś UPS przed zasilaczem ?
przełącznik faz przed zasilaczem ?
zasilacz 24V od razu buforowy ?
Bartek

Post by Bartek »

Ja mam zasilacz podany wyżej przez Jacka. Ale mam ino jedną fazę. UPSa brak, ale ma to jedną istotną wadę. Jeśli moduł ethernetowy podaje na magistralę czas co minutę i jakieś urządzenia są sterowane czasem. Jeśli wyłączą prąd to po restarcie moduł ethernet nie zawsze od razu zsynchronizuje czas przez co podaje błędną godzinę na magistralę - i potem w środku dnia się światła zapalają ;).
Może dało by się dodać jakiś pstryczek w module ethernet, żeby takie rzeczy jak reset wykrywał i do czasu zsynchronizowania czasu nie podawał daty na magistralę? Jacku?
Jacek

Post by Jacek »

PelzaK wrote:Jeśli wyłączą prąd to po restarcie moduł ethernet nie zawsze od razu zsynchronizuje czas przez co podaje błędną godzinę na magistralę - i potem w środku dnia się światła zapalają ;).
Może dało by się dodać jakiś pstryczek w module ethernet, żeby takie rzeczy jak reset wykrywał i do czasu zsynchronizowania czasu nie podawał daty na magistralę? Jacku?
Moduł ethernetowy ma kondensator podtrzymujący napięcie zegara czasu rzeczywistego. To znaczy, że nawet przy braku zasilania przez kilka godzin zegar pracuje w tle i po powrocie zasilania ma wciąż aktualny czas.
Twoje załączenia oświetlenia muszą mieć inny powód. Może jest to ustawienie "stan po powrocie zasilania"?
Regards
Jacek
Bartek

Post by Bartek »

Nie, to była na pewno kwestia niepoprawnego zegara. Ale to było gdzieś na początku mojej przygody z Hapcanem i możliwe, że miałem naknocone coś z serwerem czasu lub siecią. Tak mi się teraz przypomniało, że chciałem o to zapytać. Przez ostatni rok nie pamiętam aby coś było nie tak, więc może ten kondensator faktycznie robi robotę ;).
djsuszi

Post by djsuszi »

Jacek wrote:Przewody z patchcord-a magistrali podlaczone bezposrednio do zasilacza sa wystarczajaco dobrym rozwiazaniem. Niestety zadna przelotka PoE nie nadaje sie.
istotnie mało komfortowe to rozwiązanie jak nie posiada się "końca magistrali" obok zasilacza,
w przypadku jak mam przyciski na końcach, a w środku moduły podłączane na RJ45, to muszę dziwną kombinacje w powietrzu z kablami robić, żeby wstrzelić zasilanie w obie strony, bo w RJ45 to już problem mam, żeby skrętkę CAT 6 wcisnąć :)
Bartek

Post by Bartek »

Możesz spróbować przerobić takie gniazdo http://www.centrumelektroniki.pl/images ... 4093-1&a=a lutując do środka przewód zasilający i wyprowadzając go gdzieś bokiem.
Ja u siebie pomiędzy dwoma modułami w rozdzielni mam kabel z odczepem wlutowanym na środku, podpiętym do zasilacza.
Jacek

Post by Jacek »

Chyba już czas, żeby rozwiązać ten problem np modułem na szynę. Miałby on wejście zaciskowe dla zasilacza i wyjścia RJ45 dla magistrali.
Umożliwiałby:
1. rozdzielenie zasilania (odrębny zasilacz dla każdej z dwóch sekcji na jednej magistrali CAN)
2. zasilanie magistrali z dwóch stron (przy rozłączonej pętli CAN - ustawianej jumper-ami)
3. włączenie rezystora terminującego magistralę poprzez ustawienie jumper-ów
pdm.png
Regards
Jacek
zetbees

Post by zetbees »

Ja w moim przypadku wybrałem do połączeń między modułami przycisków kabel knx (2x2x0.8), tak więc postulował bym o jedną wersję z opcją z jednej strony RJ45 a drugiej 4 zaciski. :)
Post Reply