W Atmegach stosowanych w Arduino wejścia analogowe mają rozdzielczość 10bit (poza wyjątkami 12bitowymi) zatem mamy 1024 wartości. Jeśli przykładowo podłączę fotorezystor chcąc zrobić czujnik zmierzchu to na wyjściu dostaję jakąś wartość od 0 do 1023 i ta informacja w zasadzie powinna wystarczyć. Dodatkowo można pomyśleć o jakimś parametrze typu BIAS, aby móc wyrównać kilka takich samych czujników, oraz min i max. Przykładowy fotorezystor w całkowitej ciemności nie przyjmie wartości poniżej 250 a przy pełnym oświetleniu dobije do 813.
Ja bym zatem proponował suche dane z przetwornika (16bit), te same dane skonwertowane na 8bit (w większości przypadków taka rozdzielczość powinna wystarczyć), oraz te same dane ale uwzględniające zakres. Jeśli zatem ustawię parametry min na 250 a max na 800 to ten zakres 550 zostanie skonwertowany proporcjonalnie.
Również wydaje się, że moduł wejścia analogowego powinien umieć dostarczać uśrednioną wartość, bo wejścia i czujniki analogowe lubią dostarczać "nieprawdziwe" dane, np. czujnik oświetlenia złapie przelatującego ptaka. Ale to już by była kwestia konfiguracji, w ramce by były albo dane live albo uśrednione, liczone np. średnią kroczącą. Obu chyba nie ma sensu dawać.
Zatem przykładowa ramka:
30 A0 | id id | [RAW_MSB] [RAW_LSB] [kanał] [8bit] [przeskalowana 8 bit] [rezerwa] [rezerwa] [rezerwa]
powinna zadowolić każdego. Jeśli przykładowo poziom oświetlenia spadnie już na tyle, że chciałbym załączyć światła, to odczytam z modułu aktualną średnią wartość oświetlenia, dajmy na to 120 (8bit) i wtedy ustawię relaya aby przy takiej wartości włączał światło (a jeszcze lepiej poniżej tej wartości, jako że wartość może przeskoczyć ze 121 na 119). Nie jest mi do tego potrzebna liczba lumenów - jak w przypadku termometru cyfrowego.
Póki co to ja widzę kilka zastosowań takich wejść:
- pomiar oświetlenia (średniego)
- pomiar poziomu dźwięku (średniego)
- pomiar ilości wody w zbiorniku (akwarium, również średni)
P.S. Właśnie opracowuję submoduł z termometrem DS18B20. Póki co działający pojedynczo jak w Hapcanie. Działa bez problemów