Zależy. Wgrywanie firmware raczej nie będzie w pierwszej wersji - to trzeba będzie robić przez USB na początku. Niektóre parametry modułu będzie można (chyba) zmienić z poziomu Hapcan programatora - nie wiem jeszcze jakie ograniczenia w nim są bo nie doszedłem do tego etapu

.
Z odczytem i zapisem pamięci również muszę ogarnąć "jak to jest zrobione" bo z tego co widzę, w procesorach Hapcana są istotne adresy pod którymi można znaleźć takie czy inne dane. Prawdopodobnie w wersji Arduinowej adresacji tej nie będzie się dało zachować, więc zapewne zajdzie potrzeba translacji adresów, lub zupełnie innego podejścia do programowania.
Do ustawiania "boxów" itp. Hapcan programatora raczej użyć się nie da bezpośrednio, bo musiałby on wiedzieć z jakim sprzętem współpracuje aby wyświetlić odpowiednie formatki z kontrolkami. Prawdopodobnie powstanie dedykowany "programer" do modułów opartych na Arduino, na ile się będzie dało - uniwersalny.
A tak obecnie Hapcanuino, bo tak go roboczo nazwałem, wita się z resztą świata w Hapcan programatorze

. Oprócz odpowiedzi na podstawowe pytania potrafi się już zdalnie resetować. Niestety nie potrafi określić napięcie zasilania, bo to wymaga już jakichś ruchów kabelkami na płytce Arduino, czego na razie chciałbym uniknąć, aby użytkownik docelowy nie musiał specjalnie dużo się wysilać aby uruchomić układ

.
I pytanie do Jacka

. Moduł Ethernetowy ma tutaj wersję firmware 3.102.0.1, gdzie ATYPE ustawione jest na 102. Gdy odsyłam natomiast odpowiedź z ATYPE dajmy na to 32 to w Hapcan programatorze widać typ aplikacji 3 zamiast 32. Czemu tak się dzieje?