Wrzuciłem efekt kilku ostatnich dni pracy na gita. Testowałem różne możliwości uproszczenia całego procesu tworzenia firmware. Bloki, o których wspominałem wcześniej nazwałem SubModules. SubModuły odpowiadają pojedynczym funkcjom Hapcana. Jako pierwszy submoduł stworzyłem odpowiednik Hapcanowego wyjścia na przekaźnik. Jeden submoduł realizuje wyjście dla jednego przekaźnika, zatem można zrobić moduł na Arduino z dowolną liczbą wyjść. Nawet więcej, można będzie do jednego urządzenia dodać różne submoduły, realizując np. urządzenie mające 4 przekaźniki, 10 wejść na przyciski, 5 termometrów i wyświetlacz z godziną

- i to wszystko powinno zająć mniej niż stronę kodu.
Submoduł potrafi sam przetworzyć instrukcję otrzymaną z ramki Control Frame 0x10A, lub też zareagować na jakąś wiadomość ustawioną w boxie. Również i sam wysyła ramkę hapcanową przekaźnika 0x302. Jedyne co trzeba zrobić aby to zadziałało, to zainicjować submoduł itp, co daje łącznie kilka linii kodu i jest nowe urządzenie

. Submoduł obsługuje instrukcje On, Off, Toggle, opóźnienie każdej instrukcji oraz... Blink - czego mi brakowało w Hapcanie i realizowałem to kilkoma boxami

. Teraz można sobie będzie mrugać światłami do woli. Jeśli macie jeszcze sugestie co do wyjścia przekaźnikowego to piszcie na githubie
https://github.com/Onixarts/Hapcanuino/issues.
Póki co jeszcze nie polecam nic na tym implementować, bo prawdopodobnie będę musiał jednak rozszerzyć nieco zminimalizowane boxy - bo nie mieszczą się wszystkie parametry instrukcji blink

. Jak ogarnę jeszcze kilka podstawowych submodułów zabiorę się za programator.