Zabezpieczenie przeciwprzepięciowe przycisków

djsuszi

Zabezpieczenie przeciwprzepięciowe przycisków

Post by djsuszi »

da się jakoś tanio i wygodnie przerobić
przycisk 14 kanałowy UNIV 3.1.3.x
na coś w stylu przycisku 8 kanałowego UNIV 3.1.0.x
czyli, żeby się dało bezpiecznie przedłużyć umiejscowienie samych przycisków dalej niż o ten 30cm kabelek ?
Jacek

Re: Zabezpieczenie przeciwprzepięciowe przycisków

Post by Jacek »

Trzeba by podłączyć po dwa elementy do każdego przycisku (nawet tego nieprzedłużonego) - diodę transil D i kondensator C jak na rysunku. Niestety nie będzie wtedy możliwe podłączenie diody LED na tym samym przewodzie co przycisk. Tzn do wejścia można będzie podłączyć albo przycisk, albo LED.
button_protection.png
Regards
Jacek
rozi

Post by rozi »

Na ile niebezpieczne jest stosowanie przedłużeń przewodów?
Chodzi o to, że zamierzam do jednego z wejść modułu przycisku podłączyć zamiast przycisku kontaktron w drzwiach.
Długość przewodów do tego kontaktronu to max 2 metry.
Jakoś nie przewiduję, aby w tych przewodach zaindukowały się jakieś napięcia, ale skoro Jacek stosuje takie zabezpieczenia to coś musi być "na rzeczy".
Czy ktoś może mi jakoś to rozjaśnić?
Jacek

Post by Jacek »

Ze względu na otaczające nas pola elektromagnetyczne i przepięcia w instalacji elektrycznej (choćby przy zwykłym wyłączaniu urządzeń elektrycznych) zawsze w przewodach sąsiednich indukują się napięcia. Wartość tych napięć będzie zależała, między innymi, od długości przewodów.
Może oczywiście okazać się, że przy długości przewodu równym 2m moduł nadal będzie działał prawidłowo. Nie proponuję jednak przedłużania przewodów bez dodatkowych zabezpieczeń.
Regards
Jacek
07borewicz

Post by 07borewicz »

Cześć,

Potrzebuję przedłużyć przewód od czujnika temperatury o jakieś 5m, czy przy takiej odległości nie będzie problemu z odczytem temperatury i czy też będzie potrzebne zabezpieczenie jak w przypadku przycisków?
Jacek

Post by Jacek »

Zalecane jest zabezpieczenie portu procesora np układem DS9503 (https://www.maximintegrated.com/en/prod ... S9503.html)
Regards
Jacek
Bartek

Post by Bartek »

Hmm, podpiąłem transila z kondensatorem według powyższego schematu i moduł widzi cały czas przycisk wciśnięty. Czy ktoś tego próbował i mu to działa?
Jacek

Post by Jacek »

Wynika to z tego, że moduł wciąż próbuje sterować LED-ami. Jeśli włączysz diody (ustawisz wysoki stan na linii wejściowej) to odczyt przycisków powinien być prawidłowy.
Niestety nie ma ustawienia włączenia diod po starcie urządzenia, więc możesz spróbować w boksie ustawić włączenie diod po odebraniu dowolnej wiadomości CAN (jak na poniższym obrazie). To wciąż daje niepewne zachowanie modułu od momentu włączenia zasilania do momentu odebrania pierwszej wiadomości CAN. Daj znać jak się zachowuje to rozwiązanie, a ewentualnie trzeba będzie dodać do firmware możliwość wyłączenia sterowania LED.
1.png
1.png (8.46 KiB) Viewed 14023 times
Regards
Jacek
Bartek

Post by Bartek »

Dużo prościej i bezboleśniej można to zrobić na transoptorach, o czym piszę w innym wątku. Jedyny minus transoptorów to dodatkowy pobór prądu przez diodę. Na szczęście jest on niewielki, w okolicach 1mA.

Gdyby w firmware dało się wybrać typ pinu, czy ma to być wejście, wyjście, czy auto (tak jak teraz) to by rozwiązało chyba wszystkie problemy.
07borewicz

Post by 07borewicz »

Rozwiązanie z włączaniem diod po odebraniu wiadomości CAN działa u mnie już kilka miesięcy i nie zauważyłem żeby coś było nie tak. Mam ustawione włączanie diod po wciśnięciu przycisku a skoro moduł widzi wszystkie przyciski jako wciśnięte to diody włączają się natychmiast po włączeniu zasilania. Pewnie opcja z odebraniem dowolnej wiadomości CAN da taki sam efekt.
Bartek

Post by Bartek »

Tak dla potomnych jeszcze wspomnę, żeby ustawić polecenie: Włącz diodę LED gdy przycisk wciśnięty przez 4s.
Ja początkowo ustawiłem na zdarzenie Pressed co powodowało, że mi się światła same włączały, bo moduł po uruchomieniu stwierdzał, że są przyciski wciśnięte więc włączy diodę, co powodowało, że przyciski były odczytane prawidłowo jako niewciśnięte i generowało to wiadomości typu released i released within 400ms - na co zazwyczaj ustawia się włączanie światła ;).

Wyklucza to niestety użycie zdarzeń pressed for 4s i released after 4s do sterowania innymi modułami, bo restart modułu przycisk będzie generował te zdarzenia.

Tak więc, przydałby się update firmware, aby można było zdecydować o sposobie działania pinów I/O :)
kompio

Post by kompio »

A jak widzicie podłączenie czujek PIR do modułu 14 przycisków w celu stworzenia "instalacji alarmowej" ? :)
Bartek

Post by Bartek »

"Niedługo" będę podłączał to Ci powiem :).
kompio

Post by kompio »

OK

Ale w założeniu ... zabezpieczyć wszystkie 14 wejść zgodnie z opisem na początku , i podłączenie ich pod styk czujki NO/NC ... to zadziała że przycisk wyłapie na wejściu "zwarcie" czy czujka nie daje styku "fizycznego" i trzeba inaczej kombinować ? ;]
Bartek

Post by Bartek »

Tego to jeszcze nie wiem. Jeśli czujka ma wyjście typu otwarty kolektor to będzie chyba prościej. W ostateczności można podpiąć czujkę przez transoptor, wtedy nie martwisz się o nic :).
A swoją drogą, dlaczego trzeba zabezpieczyć w ten sposób każde wejście, nawet te niewykorzystane?
Post Reply