HAPCAN installation tips and troubleshooting when assembling, commissioning and configuring devices.
Rozwiązywanie problemów z instalacją HAPCAN, budową, uruchamianiem i konfiguracją urządzeń.
Coś się stało z moim Hapcanem i mam wszystkie obwody załączone, sprawdzałem polaryzację w konfiguracji i jest jako 'normalna'
natomiast wszystkie przekażniki działają na odwrót.
Do tego po włączeniu 'monitora' moduł który aktulanie jest w trybie programowania cały czas odpytuje o swój stan.
Mała poprawka, te moduły przekaźników nie były jeszcze używane i tylko w niektórych jest zamieniona polaryzacja, to wygląda tak jakby przekaźnik był fabrycznie załączony. Ale przecież system powinien sam sobie ustawić odpowiedni stan, prawda ?
Funkcja ustawienia polaryzacji cewki przekaźnika umożliwia stosowanie rożnych typów przekaźników. Niektóre przekaźniki mają zamienione miejscami wyprowadzenia cewki (A1, A2) i wtedy należy zmienić kierunek płynącego prądu przez cewkę (polaryzację cewki) by zewrzeć styki przekaźnika.
Fabrycznie polaryzacja ustawiana jest w zależności od zastosowanych przekaźników, ale jeśli sam montowałeś moduł to musisz te ustawienia wprowadzić.
ostatnio miałem okazję kupić przekaźniki bistabilne FINDER 40.61.6.012, myślałem że będę mógł zastosować je w module przekaźników bistabilnych zamiast omronów ale po podłączeniu okazało się że przekaźniki nie przełączają się, widać że styk próbuje się przełączyć ale wraca do poprzedniej pozycji. Poniżej link do DTR findera. Czy jest możliwość żeby moduł działał na tych przekaźnikach? http://www.finder-relays.net/en/finder- ... ies-40.pdf
Niestety nie testowałem tych przekaźników. Z ich dokumentacji wynika, że mają mniejszą rezystancję cewki (130Ohm) i ciut większe minimalne napięcia zadziałania (9,6V). Do ich uruchomienia wymagana by była zmiana rezystorów R8-R19 na 39 Ohm. Spróbowałbym wcześniej z rezystorami 47 Ohm. Obniżenie wartości rezystorów spowoduje przepływ większych prądów podczas przełączania przekaźników, czyli większe obciążenie zasilacza, co może mieć wpływ na pracę całego modułu. Daj znać proszę jak działa po zmianie rezystorów.
W końcu udało się zmusić te przekaźniki do działania. Faktycznie musiałem wymienić rezystory na 39R, ale tylko co drugi (czyli R8, R10 itd) a pozostałe na 220R. Z ostatniej strony DTR wynika że przy rozłączaniu styku impuls sterujący musi przejść przez rezystor o takiej właśnie wartości w celu rozmagnesowania rdzenia cewki. Na razie nie zauważyłem nic dziwnego w pracy modułu.