Też o tym intensywnie myślałem, żeby przypadkiem nie stracić światła jak hapcan ulegnie awarii. Potem doszedłem do wniosku, że przecież nie buduję promu kosmicznego i nie potrzebuję dublować każdego obwodu. Kilka dni bez światła da się żyćW systemie gwiazda teoretycznie moge zrobic jakis by-pass by przelaczyc z automatyki na prace manualna - jakimis grupowymi przelacznikami ktore przelacza obwody na manualne sterowanie. Przy magistrali wymagalo by to chyba przy kazdym elemencie modyfikacji ? Chyba, że zrobię okablowanie jak do systemu centralnego a magistrale puszczę oddzielnie ;P
Zależy co kto na dysku trzyma i czy robi kopie zapasowe, czy dopiero będzie robiłCo do podanych w przykładzie kolegi PelzaKa strat to jednak w moim przypadku płyta główna i dysk (jeśli się robi kopie) jest jednak dużo mniej warta niż to co już wydałem na Hapcan
Obecne prawo wymaga stosowania ochrony przeciw przepięciom w instalacjach elektrycznych (Obwieszczenie Ministra Infrastruktury i Rozwoju z dnia 17 lipca 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie - http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0150001422)zetbees wrote:Co do zagrożenia piorunem - to z własnych doświadczeń wiem, że jest realne i dotkliwe. Nie mieszkam w domu na wzgórzu i bezpośredniego uderzenia w dom też nie przeżyłem, ale 2-krotnie piorun uderzył w linię elektryczną napowietrzną... Tak więc reasumując uważam, że trzeba się zabezpieczać - przynajmniej listwam...
Pewnie może. Jest przeznaczone do stosowania w szybszych sieciach, więc nie powinno wnosić zbyt dużych pojemności, które utrudniają komunikację po magistrali. Inne pytanie, to czy takie zabezpieczenie będzie wystarczająco skuteczne. Jeśli magistrala ma być wyniesiona poza budynek to należałoby zastosować zabezpieczenie stopniowane i izolację galwaniczną np poprzez wykorzystanie izolowanych repeater-ów CAN.zetbees wrote: Pytanie do p. Jacka czy np. takie urządzenie może być wpięte do magistrali Hapcan:
https://sklep.delta.poznan.pl/ograniczn ... p4398.html
PelzaK wrote:Moje zdanie na ten temat: http://onixarts.pl/blog/2016/02/intelig ... rzadzania/
Nie wiem dlaczego panuje powszechne przekonanie, że istnieje realne zagrożenie ze strony pioruna. Mieszkam na tym świecie już trochę czasu i nie zdarzyło mi się jeszcze doświadczyć uderzenia w bezpośredniej bliskości. Owszem, znam jeden przypadek z rodziny, gdy uderzenie w linię zniszczyło płytę główną i dysk twardy w komputerze. Przy takim jednak bliskim uderzeniu akurat zniszczone moduły hapcana nie będą zapewne najbardziej dotkliwym problemem. Nie jest to jednak w moim przekonaniu zjawisko, które powinno realnie wpływać na decyzję o budowie takiej czy innej architektury systemu. No chyba, że ktoś mieszka na wzgórzu w które regularnie uderza piorun każdego lata.
Zatem muszę podłączyć ochronniki DEHN'a na które wydałem kupę kasy - to fart.PelzaK wrote:Zatem 1:0 dla Hapcana.
Jak znasz Domoticza to ikony opisy itd można pozmieniać, zrzuty zrobione z "testowej" maszyny z domoticzemMarcin wrote:Cześć.
Możesz pokazać kilka zrzutów z Domoticz?