Interface Ethernet/Domoticz/spinanie z innymi systemami

Post Reply
VDR

Interface Ethernet/Domoticz/spinanie z innymi systemami

Post by VDR »

Szybkie pytanie - co potrafi Ethernet Interface ? Być może źle szukam ale znalazłem bardzo mało informacji do czego ten moduł mogę wykorzystać. Cały czas biję się z myślami czy robić centralny system czy magistrale. Wolałbym magistralę bo mniej kabli do ciągnięcia, teoretycznie mniej SPoF (Single Point of Failure), choc przy uderzeniu pioruna gdzieś blisko nie koniecznie to może okazać się prawdą. Z drugiej strony jest sporo systemów typu gwiazda z jednostką centralna oparta o opensource, które potrafią dużo - dla przykładu Domoticz, którego szkoda nie wykorzystać. Czy przez moduł ethernetowy jestem w stanie odbierac i nadawać komendy do systemów wykonawczych w systemie HAPCAN ? Tak aby np. z poziomu Domoticza móc sterować HAPCANEM ? Dałoby to niezłe możliwości rozbudowy chocby o Z-Wave, które Domoticz wspiera przez kilka roznych systemów, jak równiez typowe DIY, np. z wykorzystaniem mysensors. Czy ethernet interface sluzy tylko do programowania urzadzen wykonawczych w systemie HAPCAN ?

W sumie to przydałby się taki "sniffer" magistrali który potrafiłby przekazywać do innych systemów to co się na magistrali dzieje jak równiez w imieniu innych systemów wysyłać zlecenia na magistralę do urządzeń wykonawczych. Wtedy współpraca z takim Domoticzem nie byłaby pewnie problemem. A to znowu umożliwiałoby rozbudowę systemu o urządzenia, moduły których HAPCAN nie posiada.
Bartek

Re: Interface Ethernet/Domoticz/spinanie z innymi systemami

Post by Bartek »

Moje zdanie na ten temat: http://onixarts.pl/blog/2016/02/intelig ... rzadzania/

Nie wiem dlaczego panuje powszechne przekonanie, że istnieje realne zagrożenie ze strony pioruna. Mieszkam na tym świecie już trochę czasu i nie zdarzyło mi się jeszcze doświadczyć uderzenia w bezpośredniej bliskości. Owszem, znam jeden przypadek z rodziny, gdy uderzenie w linię zniszczyło płytę główną i dysk twardy w komputerze. Przy takim jednak bliskim uderzeniu akurat zniszczone moduły hapcana nie będą zapewne najbardziej dotkliwym problemem. Nie jest to jednak w moim przekonaniu zjawisko, które powinno realnie wpływać na decyzję o budowie takiej czy innej architektury systemu. No chyba, że ktoś mieszka na wzgórzu w które regularnie uderza piorun każdego lata ;).

Moja ocena tego jest taka, HAPCAN ma wystarczające możliwości aby za jego pomocą zaimplementować podstawowe a nawet bardziej złożone zachowanie. Wszystko to, czego HAPCAN nie potrafi implementujesz w centralnym komputerze, który może zarządzać systemem, ale nie musi. Dzięki takiemu podejściu nawet jak padnie Ci komputer sterujący, światło, rolety i inne podstawowe systemy będą działać.

Moduł Ethernet służy do programowania, do monitorowania jak i do sterowania HAPCANEM. Możesz go spiąć z dowolnym istniejącym na rynku systemem, który potrafi wysyłać i odbierać ramki TCP/IP.

Sniffer magistrali możesz w każdym z tych systemów dopisać. Jeden taki nawet napisałem i mam sterowanie, jak i podsłuch tego co HAPCAN robi na Windows Phone.
VDR

Post by VDR »

Dzięki za linka do arta - HomeGenie to drugi mój typ na system centralny ;) Domoticz - był pierwszy jaki znalazlem i poki co na nim troche sie bawie, żeby się z nim zaprzyjaźnić i zobaczyć co potrafi. Do Domoticza jest calkiem niezly RFLink, ktory wspiera sporo urządzeń zarowno na 2,4GHz, 868MHz, 915MHz, 433MHz, 315MHz więc jak o czymś zapomnimy to zawsze mozemy wykorzystac technike bezprzewodowa.

No wlasnie magistrala do mnie przemawia bo nie musze "tysiaca" kabli do rozdzielnicy tak jak w systemie gwiazda prowadzic. Co prawda mozna jakies strukturalne hybrydowe rozwiazania okablowania stosowac ale to i tak komplikuje sprawe. W przypadku magistrali jest prosto ;P Dwa - pad komputera centralnego nie unieruchamia całego budynku.

Pewnie bym sie nie martwił wyładowaniami gdybym nie planowal masztu z antena KF ;P Co prawda osobiscie nie doswiadczylem ale znajomi tak
(i to niektorzy dwukrotnie :/). Fakt, ze zniszczone moduly mogą nie być najwiekszym problemem jeśli chodzi np o koszty, jednak brak podstawowych funkcjonalnosci domu jak np. brak oświetlenie jest dla mnie nieakceptowalny ;) W tym przypadku chciałbym szybko usunąć skutki takiej awarii (tfu tfu w niemalowane ;P)

W systemie gwiazda teoretycznie moge zrobic jakis by-pass by przelaczyc z automatyki na prace manualna - jakimis grupowymi przelacznikami ktore przelacza obwody na manualne sterowanie. Przy magistrali wymagalo by to chyba przy kazdym elemencie modyfikacji ? Chyba, że zrobię okablowanie jak do systemu centralnego a magistrale puszczę oddzielnie ;P
zetbees

Post by zetbees »

Co do zagrożenia piorunem - to z własnych doświadczeń wiem, że jest realne i dotkliwe. Nie mieszkam w domu na wzgórzu i bezpośredniego uderzenia w dom też nie przeżyłem, ale 2-krotnie piorun uderzył w linię elektryczną napowietrzną.
Zniszczenia całkiem spore - za pierwszym razem na tyle silne, że przepaliło wszystkie standartowe wyłaczniki w ścianach (po prostu w środku jakby przyspawane) i oczywiście padły wszystkie urządzenia podłaczone do gniazdek (typu telewizor, radio) - to było jeszcze w czasach "przedkomputerowych".
Drugi raz kilka lat temu mniej spektakularnie - wyłączniki przeżyły, przeżyły też sprzęty podpięte do listew zasilających z zabezpieczeniem. Padło wszystko inne (1 komputer, 2 telewizory, radio). Co ciekawe komputer który się zepsuł w momencie uderzenia był wyłączony a i tak wypaliło po 1 porcie w switchu i routerze.
Tak więc reasumując uważam, że trzeba się zabezpieczać - przynajmniej listwami. Ja u mnie zastosowałem centralnie na tablicy rozdzielczej odgromnik klasy B+C i dodatkowo odgromnik klasy D na zasilaniu urządzeń elektronicznych.
Co do podanych w przykładzie kolegi PelzaKa strat to jednak w moim przypadku płyta główna i dysk (jeśli się robi kopie) jest jednak dużo mniej warta niż to co już wydałem na Hapcan ;)

P.S.
Pytanie do p. Jacka czy np. takie urządzenie może być wpięte do magistrali Hapcan:
https://sklep.delta.poznan.pl/ograniczn ... p4398.html
VDR

Post by VDR »

Widziałem działanie takiego rozwiązania przy skrętce lecącej na zewnątrz. Oprócz wymiany podobnego urządzenia trzeba było wymienić również switche ;P Porty mimo zabezpieczenia poleciały. Wydaje mi się, że skrętkę na zewnątrz należy ograniczać do minimum ;P W każdym bądź razie u siebie na zewnątrz wyjdę kablami bądź przewodami.

Choć cena nie jest jakaś zaporowa, pytanie na ile "pasywne" jest to urządzenie dla magistrali.
Bartek

Post by Bartek »

W systemie gwiazda teoretycznie moge zrobic jakis by-pass by przelaczyc z automatyki na prace manualna - jakimis grupowymi przelacznikami ktore przelacza obwody na manualne sterowanie. Przy magistrali wymagalo by to chyba przy kazdym elemencie modyfikacji ? Chyba, że zrobię okablowanie jak do systemu centralnego a magistrale puszczę oddzielnie ;P
Też o tym intensywnie myślałem, żeby przypadkiem nie stracić światła jak hapcan ulegnie awarii. Potem doszedłem do wniosku, że przecież nie buduję promu kosmicznego i nie potrzebuję dublować każdego obwodu. Kilka dni bez światła da się żyć ;). Można się posilić lampkami zapalanymi ręcznie. Sprawdzone w praktyce.
Co do tysiąców kabli, to mimo, że moduły są połączone na magistralę jednoprzewodową to główne moduły przekaźników i tak mam umieszczone w rozdzielni i do każdego światła wychodzą z niej osobne przewody. W przypadku domku jednorodzinnego można to rozbić na kilka rozdzielni, ale w mieszkaniu nie było sensu. No i cykają sobie przekaźniki w przedpokoju ;).
Co do podanych w przykładzie kolegi PelzaKa strat to jednak w moim przypadku płyta główna i dysk (jeśli się robi kopie) jest jednak dużo mniej warta niż to co już wydałem na Hapcan ;)
Zależy co kto na dysku trzyma i czy robi kopie zapasowe, czy dopiero będzie robił ;).

Ale fakt, odgromniki są raczej wskazane. W starych instalacjach tego raczej nie uświadczysz. Mi majster takie założył jak wymieniałem elektrykę w domu zanim zacząłem instalować Hapcana ;).
Jacek

Post by Jacek »

zetbees wrote:Co do zagrożenia piorunem - to z własnych doświadczeń wiem, że jest realne i dotkliwe. Nie mieszkam w domu na wzgórzu i bezpośredniego uderzenia w dom też nie przeżyłem, ale 2-krotnie piorun uderzył w linię elektryczną napowietrzną... Tak więc reasumując uważam, że trzeba się zabezpieczać - przynajmniej listwam...
Obecne prawo wymaga stosowania ochrony przeciw przepięciom w instalacjach elektrycznych (Obwieszczenie Ministra Infrastruktury i Rozwoju z dnia 17 lipca 2015 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu rozporządzenia Ministra Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie - http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet? ... 0150001422)
zetbees wrote: Pytanie do p. Jacka czy np. takie urządzenie może być wpięte do magistrali Hapcan:
https://sklep.delta.poznan.pl/ograniczn ... p4398.html
Pewnie może. Jest przeznaczone do stosowania w szybszych sieciach, więc nie powinno wnosić zbyt dużych pojemności, które utrudniają komunikację po magistrali. Inne pytanie, to czy takie zabezpieczenie będzie wystarczająco skuteczne. Jeśli magistrala ma być wyniesiona poza budynek to należałoby zastosować zabezpieczenie stopniowane i izolację galwaniczną np poprzez wykorzystanie izolowanych repeater-ów CAN.
Regards
Jacek
Marcin

Post by Marcin »

Cześć.
PelzaK wrote:Moje zdanie na ten temat: http://onixarts.pl/blog/2016/02/intelig ... rzadzania/
Nie wiem dlaczego panuje powszechne przekonanie, że istnieje realne zagrożenie ze strony pioruna. Mieszkam na tym świecie już trochę czasu i nie zdarzyło mi się jeszcze doświadczyć uderzenia w bezpośredniej bliskości. Owszem, znam jeden przypadek z rodziny, gdy uderzenie w linię zniszczyło płytę główną i dysk twardy w komputerze. Przy takim jednak bliskim uderzeniu akurat zniszczone moduły hapcana nie będą zapewne najbardziej dotkliwym problemem. Nie jest to jednak w moim przekonaniu zjawisko, które powinno realnie wpływać na decyzję o budowie takiej czy innej architektury systemu. No chyba, że ktoś mieszka na wzgórzu w które regularnie uderza piorun każdego lata ;).

Wczoraj obok mojego domu przeszła burza,niestety piorun uderzył dosyć blisko... ochronniki przeciwprzepięciowe typu B i C oraz D w gniazdkach 230v nie zostały jeszcze podłączone...Piorun uderzył bardzo bisko, z urządzeń elektroniczynch w domu uszkodzona została TYLKO jedna żarówka led 230V.
HAPCAN cały i zdrowy wrócił po powrocie zasilania. Byłem w pomieszczeniu w którym żarówka błysnęła i strzeliła.
Pozdrawiam,
Marcin.
Marcin

Post by Marcin »

PelzaK wrote:Zatem 1:0 dla Hapcana ;).
Zatem muszę podłączyć ochronniki DEHN'a na które wydałem kupę kasy - to fart.
Pozdrawiam,
Marcin.
kompio

Post by kompio »

Podpinam się pod temat (nie będzie nic o piorunach :) )

Jako że jest zainteresowanie "wizualizacji" HAPCAN w innych "gotowcach", załączam moje rozwiązanie łączące HAPCAN-a z Domoticzem poprzez moduł Ethernet
Na tą chwile działają przyciski i przekaźniki,

Upgrade mile widziany :)

Link do skryptu
https://www.dropbox.com/s/s48ar9v2kfioi ... mo.py?dl=0
Marcin

Post by Marcin »

Cześć.

Możesz pokazać kilka zrzutów z Domoticz?
Pozdrawiam,
Marcin.
kompio

Post by kompio »

Marcin wrote:Cześć.

Możesz pokazać kilka zrzutów z Domoticz?
domoticz_testy1.png
domoticz_testy2.png
Jak znasz Domoticza to ikony opisy itd można pozmieniać, zrzuty zrobione z "testowej" maszyny z domoticzem :)
Marcin

Post by Marcin »

Domoticz zainstalowałem w zeszłym tyg. na raspberry.
W wolnych chwilach robie rozpoznanie.
Możesz napisać po kroku jak zainstalowac skrypt.

Dlaczego domoticz sam nie pobiera modułów z Hapcan tylko trzeba je ręcznie w skrypcie dodawać?
Last edited by Marcin on 12 Nov 2016, 18:21, edited 2 times in total.
Pozdrawiam,
Marcin.
kompio

Post by kompio »

Na raspberry instalujemy pythona, mosquitto, uruchamiamy mosquitto
w Domoticzu pododajemy wirtualne przełączniki (zapisać ich utworzone idx)
w Konfiguracja/Sprzet trzeba dodac "MQTT Client Gateway with LAN interface" adres zdalny: 127.0.0.1 port:1883
pobieramy skrypt na malinkę , trzeba go edytować, przeczytać początek :) podmienić wartości na swoje
i uruchomić bez błędów.
Jeśli wszystko gra to klikamy przyciski lub domoticza ikony zał/wyłącz i w oknie konsoli będzie trochę "debugowania"

może w miedzy czasie zrobię bardziej przyjazną "instalacje" ;]

"Dlaczego domoticz sam nie pobiera modułów z Hapcan tylko trzeba je ręcznie w skrypcie dodawać?"

Na tą chwilę tak po prostu jest.
Można szybciej dodać wirtualne sensory niż klikać w domoticzu (https://www.domoticz.com/wiki/Domoticz_API/JSON_URL's)
Post Reply