HAPCAN installation tips and troubleshooting when assembling, commissioning and configuring devices.
Rozwiązywanie problemów z instalacją HAPCAN, budową, uruchamianiem i konfiguracją urządzeń.
Do tego czasami występuje przy odczycie błąd odczytu i trzeba całą zawartość modułu czytać od nowa.
Co daje zapisanie projektu i jego załadowanie ? same dane połączenia wczytuje, czy jest możliwość listę jak i pamięć modułów, żeby odczytywał z pliku ??
U mnie wszystkie moduły są w pierwszych grupach, pełny skan robię w zasadzie tylko dla nowych modułów i idzie w podobnym tempie. Programmer pewnie czeka na każdej grupie jakiś określony czas czy jakiś moduł odpowie swoim idem. Wydaje mi się, ze ten czas dało się zmienić w ustawieniach, ale nie jestem pewien.
Moduł bez funkcji szybkiego odczytu sczytywany jest tak wolno i u mnie. Z pliku się tego nie da odczytać, o ile wiem, bo nie gwarantuje to, że dane w module będą takie same.
Z błędem odczytu się w sumie nie spotkałem. Ale okno odczytu tych starszych modułów potrafi na windowsie zamarznąć - w tle jednak idzie odczyt.
W mojej ocenie dało by się jeszcze bardziej przyspieszyć skanowanie jak i odczyt samych modułów stosując kompresję danych, choćby najprostszą RLE.
To mniej więcej tak jak pisze PelzaK. Czytałeś już ten wątek? http://hapcan.com/forum/viewtopic.php?f=5&t=822
Skanowanie sieci jest u Ciebie nadzwyczaj powolne. Nie mam pojęcia dlaczego, pewnie zależy to od komputera.
Sprawdziłem i u mnie ta prędkość zależy od ustawień Response timeout. Mam ustawione na 50ms i idzie szybko, jak ustawie na 500 to idzie wolno.
Co ciekawe, czasami bywa, że odczytuje wolno, np nazwa modułu pojawia się dopiero po np 1s od wersji firmware a innym razem wszystko odczytuje się migiem.
Jak popatrzę na monitor to urządzenia odpowiadają szybko, to coś nie tak jest z programerem i zamiast lecieć z kolejnym zapytaniem po 50ms leci po 500ms lub 1s.