Node-red vs Hapcan

Jacek

Re: Node-red vs Hapcan

Post by Jacek »

Nie ma teraz takiej możliwości, ale rzucę sobie wyzwanie na weekend.
Regards
Jacek
Fenix

Post by Fenix »

Bartek wrote: 28 Sep 2022, 17:08 Najważniejsze, czy działa? :)
Działa :). Dziękuję bardzo w imieniu swoim i każdego kto będzie zaczynał przygodę z Hapcanem i NR :).
Tak, tak.. wszyscy którzy postawili i im działa to nawet nie zauważyli problemu. A mnie zechciało się popracować nad rozwiązaniem zapasowym dla rbpi na którym działa logika.
Bartek

Post by Bartek »

Jakbyś miał mało zmartwień :) i chciał potestować to jest na githubie nowa wersja ze zmienionym sposobem odkrywania urządzeń (nie jest jeszcze opublikowana jako nowa wersja na npm). Zdarza się u mnie, że przy odświeżaniu jakieś dane modułu nie zostaną odczytane. Zrobiłem teraz tak, że przycisk odśwież ponownie skanuje sieć Hapcana i dodaje nowe informacje (nie usuwa listy urządzeń - do tego jest osobny przycisk). Dodatkowo jakieś wizualne poprawki, żeby było widać które urządzenia z listy odpowiedziały a które się nie odezwały na zawołanie.

Jeśli Jackowi uda się dorobić odczyt pamięci bez wchodzenia w tryb programowania i resetowania urządzeń to dorobię taki odczyt do modułów - będzie wtedy można wykorzystać w NR nazwy urządzeń jak i nazwy przypisane do poszczególnych wejść/wyjść.
Jacek

Post by Jacek »

Chyba się udało. Na razie na roboczo dla modułu przekaźnika UNIV 3.2.4.x.
Ramka pytająca o nazwę kanału to 0x1170. Jako parametr zapytania należy podać w bajcie CHANNEL wartość 0x00 - pytanie o wszystkie kanały lub konkretnie numer kanału 0x01 - 0x06.
Moduł odpowiada 5 ramkami dla każdego kanału. Każda ramka ma numer zawarty w bajcie FRAMENR, gdzie bity <7:3> oznaczają numer kanału (1-6), a bity <2:0> numer ramki w kanale (1-5)
Untitled.png
univ_3-2-4-3-rev0.zip
UNIV 3.2.4.3 firmware
(5.35 KiB) Downloaded 366 times
Regards
Jacek
Bartek

Post by Bartek »

Super. Właśnie rzeźbię kanały w nodach. Na dniach sprawdzę jak to działa z przekaźnikiem, bo mi wyszedł jeszcze problem z tym, że niektóre urządzenia mają w sobie więcej niż 1 urządzenie - np przycisk ma też termometr i musze to jakoś ogarnąć aby było widziane jako osobne urządzenie ale zarazem to samo ;)
Bartek

Post by Bartek »

Odpaliłem i patrzę w monitorze, wygląda na to, że coś zwraca :). Badam dalej.
Jacek

Post by Jacek »

Tak to wygląda w monitorze nowego programatora.
Untitled.png
Regards
Jacek
Bartek

Post by Bartek »

A tak w funkcji odkrywania urządzeń w node red :)
hapcan-0x117.png
Założyłem po cichu, że ramki wysyłane są kolejno. Czy może zdarzyć się, że przylecą w innej kolejności?
Jacek

Post by Jacek »

Raczej mało prawdopodobne, żeby kolejność się zmieniła. Może się jednak zdarzyć, ze ramka zostanie zgubiona np przy przepełnieniu bufora.
Regards
Jacek
Fenix

Post by Fenix »

Bartek wrote: 30 Sep 2022, 21:11 Jakbyś miał mało zmartwień :) i chciał potestować to jest na githubie nowa wersja ze zmienionym sposobem odkrywania urządzeń (nie jest jeszcze opublikowana jako nowa wersja na npm).
Na razie jestem na wyjeździe więc mogę Wam tylko kibicować we wprowadzaniu zmian. Sprawdzę nową wersję choć obawiam się (a raczej mam nadzieję :) ), że po powrocie wszystkie zamierzone zmiany zostaną wprowadzone w życie. Trzyma kciuki.
Bartek

Post by Bartek »

Jacku, ramka działa znakomicie. Jakie są szanse i ramy czasowe, że zaktualizujesz firmware dla pozostałych dostępnych modułów?
Jacek

Post by Jacek »

Spróbuję 3 moduły przez weekend. Teraz moduły przycisków. Moduł 14-to kanałowy generuje 70 wiadomości, więc przepełnia bufor, który ma pojemność 42 wiadomości. To znaczy, że należy pytać moduł o nazwę pojedynczych kanałów, a nie wszystkich jednocześnie.
Attachments
univ_3-1-3-1-rev2.zip
14 channel button
(11.26 KiB) Downloaded 361 times
univ_3-1-2-1-rev2.zip
6 channel touch button
(10.37 KiB) Downloaded 371 times
univ_3-1-0-0-rev3.zip
8 channel din button
(5.76 KiB) Downloaded 346 times
Regards
Jacek
Bartek

Post by Bartek »

Mega :). I tak jakoś z rozpędu odpytuję pojedynczo o każdy kanał :). Jutro sprawdzę na buttonie 14, bo taki mam.
Bartek

Post by Bartek »

Działa i z przyciskami. Miałem przez chwilę zagwozdkę dlaczego nie podniosłeś firmware version, tak jak w relayu (po tym rozpoznawałem czy urządzenie obsługuje nowa ramkę 0x117) i musiałem obsłużyć to jakoś inaczej (nie wszystkie buttony zaktualizowałem na początek). Ale to pewnie dlatego, żeby Programmer nie marudził, że nie obsługuje urządzenia :). Bo tak się dzieje w przypadku relaya 3.2.4.3.

Leci update do pozostałych buttonów właśnie :).
Post Reply