Bartek wrote: 23 Sep 2022, 19:34
Nie może odczytać tablicy zawierającej spis urządzeń... hmm. Pokminię o co mu może chodzić.
Kliknij na jakikolwiek node hapcanowy i w prawej kolumnie włącz zakłądkę info.
Na dole będziesz miał tabelkę z propercjami zapisanymi do noda, np Node i Type oraz będzie przycisk show more. Kliknij go.
Czy masz tam w tych dodatkowych zdefiniowany element
gateway?
Gateway jest niezdefiniowany bo korzystam z czystego noda. Wygląda to tak i nie mam możliwości kliknięcia w konfigurację.
Wiem o co pytasz bo mam starego NR na rbpi i tam wszystko chodzi poprawnie i widzę devices. Na świeżej instalacji niestety nie mam możliwości zdefiniowania gateway.
Jeśli jest przy nim przycisk do konfiguracji, spróbuj go nacisnąć (chyba 2x trzeba)
Pewnie się wywali konfiguracja, ale zobacz czy teraz nie masz na dole w tym miejscu wybranego noda konfiguracyjnego właśnie i jego parametry czy są wyświetlone (Type: hapcan-gateway)
W szczególności zobacz czy masz tam propercję devices
Jest jeden sposób abym otworzył jedno okno konfiguracji. Tylko jedno i niestety już nic więcej (zwłaszcza kolejne okno ze zdefiniowaniem nowej bramy).
Otwieram nowego dashboard nodereda. Zaznaczam jakegoś noda hapcana. Dwuklik lub enter. Wtedy powinno otworzyć się okno konfiguracji ale tutaj jest ten główny problem. Zamiast tego wchodzę do "Manage palette". Daje od razu Cancel. Chowa się okienko konfiguracyjne "Manage palette" a pod spodem wiedzę.... to co miało być czyli okno konfiguracyjne noda hapcana. Taki trik. Tyle że to już jest ostatnie co mogę zrobić.
EDIT.
Zrobiłem jeszcze jedną rzecz. Na starym NR o którym pisałem zrobiłem nowy flow. Wrzuciłem do niego dowolnego noda hapcana który ma zdefiniowany gateway. Eksport. Teraz nowy NR, import flow. Działa. Klikam konfigurację, wszystko jest jak powinno.
Tym sposobem chyba jestem w domu. Wystarczy wstępnie skonfigurować komplet Twoich nodów na starym NR i przenieść flow do nowego NR. Tutaj już mam dostęp do konfiguracji (mają zdefiniowany gateway). Mogę je duplikować i wykorzystywać według swoich potrzeb.
Dzięki za naprowadzenie na źródło problemu. Nie zniknęło ale da się je obejść