Rolety Mobilus M45 ERS

Post Reply
sim

Rolety Mobilus M45 ERS

Post by sim »

Cześć,

To mój pierwszy post na tym forum w związku z czym chciałbym się przywitać.
Zainteresowałem się możliwością zastosowania modułów HAPCAN w nowobudowanym domu. W chwili obecnej jestem na etapie wykonywania instalacji elektrycznej, a ostatnio zamontowano mi rolety. I właśnie rolet dotyczy moje pytanie.
Mam rolety z silnikami Mobilus M45 ERS. Roleta ma wyprowadzone pięć przewodów: PE, N, L, oraz dwa do sterowania Góra/Dół. Sterowanie odbywa się poprzez podanie impulsu "fazy" na styk sterujący, odbywa się to w następujący sposób:
- roleta zatrzymana, impuls na styk G -> roleta zaczyna ruch w górę;
- roleta jedzie w górę, impuls na D -> roleta zatrzymuje się, kolejny impuls na D -> zaczyna ruch w dól, itd.
Na L musi być cały czas podane napięcie, inaczej impulsy podawane na styki sterujące nie powodują reakcji.
I teraz pytanie o możliwość użycia sterownika do rolet. Wydaje mi się, że w obecnej formie oprogramowanie nie będzie obsługiwać takiego sposobu sterowania, ale może się mylę?
Zastanawiałem się również nad możliwością wykorzystania przekaźników monostabilnych, jednak w takim przypadku nie ma możliwości ustawienia procentowego położenia rolety, no i nie jestem pewien co się stanie jeśli podamy impuls jednocześnie na oba styki sterujące - handlowiec twierdzi, że rolety są przed taką sytuacją zabezpieczone, ale nie sprawdzałem ...

Acha, ten model rolet posiada moduł radiowy, ale nie zamierzam póki co go używać.

Co sądzicie o możliwych rozwiązaniach sterowania moimi roletami?

Pozdrawiam,
Szymon.
muzyk

Re: Rolety Mobilus M45 ERS

Post by muzyk »

Faktycznie trochę skomplikowane to jest na 5 przewodach i sterowaniu impulsowym chociaż wysterowanie jest możliwe. A w tym przypadku pewnie łatwiejsze nie przez moduł rolet, a za pomocą modułu przekaźników. Miałeś już do czynienia z hapcanem? Masz już jakieś urządzenia?
sim

Post by sim »

Nie miałem jeszcze do czynienia z HAPCANem, póki co jest to dobrze rokujący kandydat na automatykę w moim domu.
W przypadku sterowania za pomocą modułu przekaźników jak zrealizować możliwość ustawienia pozycji w procentach?

Pozdrawiam,
Szymon.
Bartek

Post by Bartek »

Obecne moduły obliczają to na podstawie czasu i kierunku ruchu. W przypadku zwykłych przekaźników obawiam się, że tak łatwo nie będzie. Musiałbyś liczyć ten czas na zewnątrz Hapcana, np. na podłączonym komputerze.

Ja u siebie będę robił czujnik położenia rolet, które będą również monitorować przeszkody lub awarie nie dopuszczając do ich zniszczenia. Miałem już kiedyś sytuację, że w rolecie złamał się uchwyt łożyska i bęben rolety spadł z jednej strony w obudowie. Gdyby nie moja szybka interwencja musiałbym pewnie wymieniać lamele bo silnik nadal twardo próbował pchać roletę na dół ;).

Na wyliczeniach w takich sytuacjach lepiej się nie opierać a i z doświadczenia u siebie widzę, że nie zawsze pozycja rolety pokrywa się z wyliczeniami.
Post Reply