Mam kilka drobnych pytań.
1. Czy Wasze urządzenia współpracujące z CAN mogą współpracować z urządzeniami CAN innych producentów (np AMPIO). CHodzi o wykorzystanie modułów dopuszkowych oraz włączników dotykowych. Czy zostaną wykryte przez Wasze oprogramowanie i czy odczyt ich stanów oraz definiowanie reguł odbywa się tak samo?
2. Czy repeatery CAN mogą filtrować rodzaj ramek przekazywanych pomiędzy segmentami CAN? Chodzi o ograniczenie dostępu do CAN z oddalonych (np zewnętrznych urządzeń CAN?)
3. Jaki rodzaj zabezpieczeń oferuje HAPCAN. Czy dane na CAN można podsłuchać, zmodyfikować, bezkarnie wprowadzać swoje dane?
4. Ile miejsca w szafie zajmie 10 urządzeń przekaźnikowych (po 5przekaźników), 8 urządzeń do sterowania roletami (po 3szt), integrator ethernet, zasilacz CAN
5. Jakim zasilaczem zasilać CAN?
6. Czy moduły przekaźnikowe są głośne? Czy przekaźniki pstrykają? To dla mnie ważne ze względu na lokalizację szafy.
7. Czy na jednym analogowym włączniku (połączonym modułem z CAN) można tworzyć dodatkowe reguły? (np po przytrzymaniu 3 sekundy zrobić jedno a po 5 sekundach zrobić drugie?). Podobnie szybkie kliknięcie 2 razy jedno a 4 razy drugie.
8. Które z Waszych urządzeń pozwala obsługiwać włączniki analogowe których okablowanie doprowadzone jest do szafy.
9. Ktore urządzenie pełni rolę zegara czasu rzeczywistego i czy definiując reguły można wykorzystać odczyty z tego urządzenia?
10. U konkurencji, czujniki temperatury są integrowane z użyciem 1-wire. Jak to jest tutaj?
na koniec pytanie zasadnicze....
Ile czasu trwa skonfigurowanie 20 urządzeń zakładając, że będę to robił pierwszy raz. Jestem raczej obeznany z komputerem, programowaniem, lutowaniem, elektroniką itd. Może to nie jest rozwiazanie dla mnie?
Dla wyjaśnienia, interesuje mnie jedynie sterowanie obwodami oświetlenia, bramy, furtki, (50szt) oraz rolet/żaluzji (25 szt) przy użyciu 5 włączników dotykowych współpracujących bezpośrednio z CAN oraz około 20 innych włączników analogowych integrowanych z CAN przy użyciu modułów dopuszkowych.
dziękuję i pozdrawiam
Andrew