Podłączenie rolety do mdułu UNIV 3.2.4.x

HAPCAN installation tips and troubleshooting when assembling, commissioning and configuring devices.
Rozwiązywanie problemów z instalacją HAPCAN, budową, uruchamianiem i konfiguracją urządzeń.
Post Reply
Marcin

Podłączenie rolety do mdułu UNIV 3.2.4.x

Post by Marcin »

Cześć.

Jacku, z braku modułu "roletowego" podłączyłem roletę do modułu "przekaźnikowego" w następujący sposób:
Przewód neutralny rolet do zacisku neutralnego w rozdzielnicy
Przewód fazowy z zabezpieczenia podłączyłem do wejścia pierwszego i trzeciego tak jak na rysunku 4.2 w dokumentacji przekaźnika
Przewody sterujące zamykaniem i otwieraniem rolety odpowiednio do wyjść drugiego i czwartego przekaźnika.

Teoretycznie zakładając taka praca układu jest możliwa jeżeli przekaźniki kanału pierwszego i drugiego nie załączą się równocześnie.
Coś jest nie tak ponieważ po kilku sekundach pracy z włączonym tylko jednym przekaźnikiem na drugim zaczyna palić się warystor.

Podpowiesz coś bo ja zgupiałem.
Pozdrawiam,
Marcin.
Jacek

Re: Podłączenie rolety do mdułu UNIV 3.2.4.x

Post by Jacek »

Rozmawiamy o module UNIV 3.2.5.x?
Próbuję sobie wyobrazić to połączenie, szczególnie frapuje mnie podłączenie przewodów sterujących do wyjść przekaźnika - nie rozumiem tego.
Dodatkowo ten moduł nie ma przecież warystorów: https://hapcan.com/devices/universal/un ... 1_1000.jpg

Poza tym sterowanie silnika rolet przekaźnikami bez zabezpieczenia możliwości załączenia zasilania na dwa uzwojenia jednocześnie nie jest dobrym pomysłem, bo może spowodować zadymienie silnika.
Regards
Jacek
Jacek

Re: Podłączenie rolety do mdułu UNIV 3.2.4.x

Post by Jacek »

Przepraszam Marcinie,
przeoczyłem informację o typie modułu w nagłówku - za tłusty druk ;)

Jeśli to moduł UNIV 3.2.4.x, to połączenia, które wykonałeś stają się jasne.
Pewnie masz starszy moduł, skoro są tam jeszcze warystory. Generalnie warystory nie są najlepszym pomysłem do zabezpieczenia styków przekaźnika, ponieważ kiedy styki są rozwierane i występuje tam przepięcie, to obwód ponownie jest zwierany przez warystor. Przepięcie jest gaszone, ale płynący prąd przez warystor kiedy przekaźnik jest wyłączony może być nieodpowiednie dla niektórych obwodów. Dlatego zrezygnowałem ze stosowania warystorów w module przekaźnika. Są one tylko w module typowego sterownika rolet na jednym z przekaźników.

Sytuacja w obwodzie z roletami polega na tym, że kiedy silnik obraca się w jedną stronę, na uzwojeniu do obrotów w drugą stronę generuje się napięcie, a jego obwód zamykany jest przez warystor, który zaczyna przewodzić i przegrzawać się. Musiałbyś usunąć warystory.

Pamiętaj, że jeśli przez pomyłkę załączysz oba przekaźniki, to spalisz silnik. Moduł sterownika rolet uniemożliwia taką sytuację.
Regards
Jacek
Post Reply